Hoe 果冻传媒 technologie de eindeloze kracht van de zon bij u in huis (en naar uw auto) brengt

Het potentieel van zonne-energie is enorm: onze planeet ontvangt op elk moment zo'n 173.000 terawatt aan energie van de zon, 10.000 keer meer dan het energieverbruik van de wereldbevolking. Het benutten van deze bijna oneindige energiebron is al geruime tijd de drijvende kracht achter veel onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het onderzoek beslaat een breed terrein aan expertises en interesses, vari毛rend van de elementaire bouwstenen van zonnecellen en het opschalen van technologie voor industri毛le toepassing, tot het verhogen van de esthetische kwaliteit van zonnepanelen of de toepassing ervan in auto鈥檚 die rijden op zonne-energie. En met succes: naar schatting bevat bijna 茅茅n derde van alle zonnecellen wereldwijd technologie die is ontwikkeld door onze onderzoekers. Op deze pagina tonen wij u stap voor stap de hele keten: van fundamenteel onderzoek in het lab tot de toepassing in de dagelijkse praktijk.

Erik Bakkers: Het theoretisch maximale rendement doorbreken met nanodraden

Fysicus Erik Bakkers is vooral bekend om zijn zoektocht naar Majorana deeltjes. Maar zijn fundamenteel onderzoek naar nanodraden brengt mogelijk niet alleen in de computerwereld een revolutie teweeg. Het zou ook wel eens een sleutelrol kunnen gaan spelen op het vlak van duurzame energievoorziening. Bakkers verwacht binnen een paar jaar de zogenaamde Shockley-Queisser-limiet te doorbreken, het maximale theoretische . Volgens deze limiet kunnen zonnepanelen vanwege natuurkundige wetten niet meer dan een derde van het geabsorbeerde zonlicht omzetten in energie.

Maar Bakkers is ervan overtuigd dat zijn nanodraad-zonnecellen deze limiet kunnen doorbreken. Vanwege hun kleine omvang en diameter zijn deze nanodraden zeer goed in staat licht op te vangen en te concentreren. Bakkers en zijn team kunnen zogenaamde entropieverliezen reduceren en zo de prestaties van zonnecellen verbeteren. In 2016 zette Bakkers鈥 groep het wereldrecord effici毛ntie voor nanodraadzonnecellen op 17,8 procent. De grootse uitdaging zit in de ontwikkeling van een hoogwaardig materiaal met een uitstekende interne effici毛ntie. 鈥淓n dat is precies waar we goed in zijn鈥, aldus Bakkers. Lees meer over Bakkers鈥 werk in deze longread en op zijn groepspagina. Zijn meest recente onderzoek vindt u .

Ren茅 Janssen: Effici毛nte zonnecellen van polymeren en perovskiet

Het gebruik van onconventionele materialen voor zonnecellen maakt ook deel uit van het onderzoek van universiteitshoogleraar Ren茅 Janssen. Janssen leidt de interdisciplinaire groep Moleculaire Materialen en Nanosystemen, die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van halfgeleidermaterialen van organisch materiaal en perovskiet. Ook onderzoekt en ontwikkelt de groep zogeheten meervoudige zonnecellen, waarbij meerdere absorptielagen samenwerken om de effici毛ntie te verhogen.

Organische en perovskiet-halfgeleiders zijn gemakkelijk te produceren en potentieel goedkoop. Ook is het verrassend genoeg mogelijk om met deze materialen effici毛nte zonnecellen te maken, ondanks hun ongeordende aard en grote defect-dichtheid. Janssens groep richt zich op het begrijpen en aanpassen van de subtiele interacties tussen de chemische en elektronische structuur in deze materialen. Door de lichtabsorptie, het ladingstransport en de nanoschaalstructuur te manipuleren kunnen deze nieuwe materialen verder worden verbeterd.

Meervoudige cellen combineren twee of meer subcellen, waarbij de verschillende materialen verschillende delen van het zonnespectrum absorberen, zodat de maximale effici毛ntie voor elk van hen kan worden gecombineerd. Hier ligt de focus voor Janssens onderzoeksteam op het cre毛ren van de optimale materialen om deze cellen effici毛nt maken. Het team slaagde er als eerste ter wereld in om polymeerzonnecellen te maken in een oplossing. Momenteel werken de onderzoekers aan zonnecellen op basis van perovskiet. Meer over het werk van Janssen en zijn groep is te vinden op deze pagina. Zijn meest recente onderzoek is te vinden.

Shuxia Tao: Stabiliteit verbeteren van het veelbelovende materiaal perovskiet

Shuxia Tao gebruikt, net als Ren茅 Janssen, inzichten uit de scheikunde en natuurkunde, maar haar aanpak is rekenkundig. Zij probeert met behulp van atomistische en multischalige rekenkundige methodes fundamenteel inzicht te krijgen in de materialen die worden gebruikt in zonnecellen.

Een van haar huidige interesses is het onderzoek naar defecten in perovskiet. is goedkoop en in overvloed beschikbaar, wat het in potentie een aantrekkelijk alternatief maakt voor silicium. Het probleem is echter dat perovskiet zeer instabiel is, waardoor het snel afbreekt als het wordt blootgesteld aan licht, hitte en vocht. Tao toonde onlangs aan dat de stabiliteit van perovskiet significant kan toenemen wanneer er een kleine beschermde laag fluoride aan wordt toegevoegd.

De uitdaging voor de toekomst ligt in het verkrijgen van meer inzicht in de relevante mechanismen op atomische schaal. 鈥淲e weten nog steeds niet precies waarom sommige materialen doeltreffender zijn dan anderen in het verbeteren van de stabiliteit van perovskiet op langere termijn,鈥 zegt Tao. Ga voor meer informatie over Tao鈥檚 werk naar haar . Haar meest recente onderzoek vindt u .

Erwin Kessels: Zonnetechnologie van het lab naar de praktijk

Erwin Kessels is gespecialiseerd in het gebruik van Atomic Layer Deposition (ALD) technieken om zeer effici毛nte zonnecellen te maken op industri毛le schaal en tegen acceptabele kosten. ALD is een productietechniek waarmee ultradunne laagjes van een materiaal atoomlaag voor atoomlaag aangebracht kunnen worden op een substraat. Omdat de laagjes 茅茅n voor 茅茅n worden aangebracht is het mogelijk om zeer precieze en complexe structuren te fabriceren.

Deze nanolaagjes hebben meerdere toepassingen in zonnecellen. Allereerst worden ze gebruikt als zogeheten passiveerlaagjes om elektriciteitsverliezen aan het siliciumoppervlak te minimaliseren. Ten tweede kunnen ze fungeren als anti-reflectie coatings, die de hoeveelheid door siliciumcellen gereflecteerd licht minimaliseren. Ten derde worden ze gebruikt als transparante geleidende oxiden (TCO鈥檚), die nodig zijn aan de voorzijde van niet op wafers gebaseerde zonnecellen om lading te geleiden. Ten vierde worden nanolaagjes gebruikt voor de productie van ultradunne-film-zonnecellen die, vanwege hun flexibiliteit en geringe gewicht, kunnen worden toegepast in gebouwen. En ten slotte kan met nanolaagjes de effici毛ntie van zonnecellen op basis van perovskiet verbeterd worden.

Volgens Kessels is ALD veelbelovend voor de zonne-industrie, omdat het een technologie is die grootschalig gebruikt kan worden en gemakkelijk de stap van het laboratorium naar industri毛le toepassingen kan maken. Hij verwacht dat binnen een jaar of twee praktisch alle commerci毛le zonnepanelen nanolaagjes zullen bevatten die in zijn lab werden ontwikkeld. Samenwerking met industri毛le partners is een grote prioriteit voor Kessels. Hij is 茅茅n van de drijvende krachten achter de alliantie, een samenwerkingsverband tussen vooraanstaande onderzoekers op het gebied van zonnetechnologie uit zowel de academische wereld als de industri毛le sector. Ga voor meer informatie over Kessels鈥 werk naar zijn groepspagina. Zijn meest recente onderzoek vindt u .

Roel Loonen: Zonnecellen esthetisch aantrekkelijk maken

De focus van het onderzoek van Roel Loonen ligt op de integratie van zonnecellen in de gebouwde omgeving. Hij ontwikkelt performance-based ontwerprichtlijnen om zonnecelmaterialen zodanig aan te passen dat ze perfect ge茂ntegreerd kunnen worden in bouwelementen, zodat het hele proces effici毛nter, goedkoper en esthetisch aantrekkelijk wordt. De ambitie om zonnepanelen op maat te produceren voor specifieke afmetingen in de bouw staat bekend als 鈥楤uilding Integrated Photo Voltaics鈥 (BIPV). Dit komt tegemoet aan de groeiende renovatiemarkt en de dringende behoefte aan duurzame energieconsumptie en -productie in onze woningen en gebouwen.

In het project werkten Loonen en andere onderzoekers samen met diverse industri毛le partners om BPIV te implementeren, waarbij ze modellerings- en simulatietechnieken uit de bouwfysica combineerden met experimenteel onderzoek. Tevens bekijkt Loonen de mogelijkheden en beperkingen bij het gebruik van dunnefilm-technologie op maat in BIPV, om de potentie van ultradunnefilm zonnecellen te evalueren.

De prestaties van BIPV modules op volledige schaal wordt momenteel gemonitord in , een testlocatie op het dak van een gebouw op de 果冻传媒 campus bestaande uit een geavanceerd weerstation, een volledige thermische onderzoeksinstallatie en een netwerk van sensoren voor straling, temperatuur en energieopbrengst. Ga voor meer informatie over Loonens werk naar zijn groepspagina. Zijn meest recente onderzoek vindt u .

Michael Debije: Kleurrijke zonneconcentrators

Michael Debije鈥檚 interesse ligt ook in de toepassing van zonnetechnologie in de gebouwde omgeving, maar hij benadert het onderwerp vanuit een andere hoek, namelijk als scheikundig ingenieur. Hij ontwerpt op polymeren gebaseerde zonne-energiesystemen die niet alleen elektriciteit opwekken, maar die ook de omgeving verfraaien en reageren op veranderingen in omgevingscondities. Hij werkt ook aan aanpasbare zonne-energiesystemen in de tuinbouwsector om het functioneren van kassen te verbeteren. De platen op basis van polymeren kunnen overal ge茂ntegreerd worden waar het gebruik van conventionele zonnepanelen geen geschikte oplossing is.

Debije is vooral bekend van zijn werk met zogenaamde Luminescent Solar Concentrators (LSC鈥檚), kleurrijke, aanpasbare zonnepanelen die bij uitstek geschikt zijn voor de stedelijke omgeving. LSC鈥檚 bestaan uit kleine luminescente deeltjes die het zonlicht opvangen en reflecteren tot het de randen van de zonnecel bereikt. Zo wordt het geconcentreerde zonlicht omgezet in elektriciteit.

Omdat LSC鈥檚 transparant zijn kunnen ze worden gebruikt in omgevingen waar zonnepanelen minder gewenst zijn, om esthetische redenen of omdat ze makkelijk beschadigd of vuil kunnen worden. Bijkomstig voordeel is dat LSC鈥檚 minder gevoelig zijn voor schaduw. Ga voor meer informatie over Debije鈥檚 werk naar zijn groepspagina. Zijn meest recente onderzoek vindt u .

Solar Team: Rijden op zonlicht

brengt de technologie van zonnepanelen naar de mobiliteitssector. Hun prijswinnende zonneauto Stella bewijst dat als het om duurzaamheid gaat, auto鈥檚 niet het probleem zijn maar de oplossing. Stella is een gezinsauto met een dak vol zonnepanelen, die ervoor zorgen dat de auto onafhankelijk van het energienet en zonder fossiele brandstof kan rijden. Stella is uniek: de auto is niet alleen volledig zelfaangedreven, maar gebruikt ook Artificial Intelligence om de meest zonnige plek te vinden. Bovendien kan Stella andere auto鈥檚 opladen, waardoor de auto een mobiel oplaadpunt wordt.

Het verbeteren van de zonneauto is een voortdurend proces. Om de twee jaar begint een nieuwe groep 果冻传媒 studenten aan hun avontuur met een nieuwe gezinsauto op zonne-energie. Team 2019, dat verantwoordelijk was voor Stella, bestond uit 26 gedreven studenten, ondersteund door meer dan 60 alumni.

Solar Team Eindhoven heeft al tot een belangrijke spin-off geleid: , een bedrijf dat elektrische auto鈥檚 bouwt met ge茂ntegreerde zonnepanelen. Het in Helmond gevestigde bedrijf, waar ongeveer 150 mensen werken, presenteerde zijn eerste auto afgelopen zomer.