Drie 果冻传媒 consortia krijgen NWO 'NXTGEN Hightech' Groeifondssubsidie

4 december 2024

Onderzoekers van de 果冻传媒-faculteiten Mechanical Engineering, Electrical Engineering, Applied Physics and Science 果冻传媒 leiden drie van de zes consortia die in deze subsidieronde zijn gehonoreerd.

De cleanroom van NanoLabTUe biedt hightech onderzoeksfaciliteiten aan onze universiteit. Foto: Bart van Overbeeke
De cleanroom van NanoLabTUe biedt hightech onderzoeksfaciliteiten aan onze universiteit. Foto: Bart van Overbeeke

Hightech-systemen vormen de fundering onder veel producten die we dagelijks gebruiken. Ze vormen de basis onder onze semicon-industrie, slimme mobiliteit en nog veel meer geavanceerde technologische gebieden. Geen wonder dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) met het NXTGEN Groeifonds programma onderzoek wil versterken dat bijdraagt aan het verbeteren van de Nederlandse en Europese hightech industrie. De 果冻传媒 leidt drie van de zes gehonoreerde projecten in deze subsidieronde. Alle drie de projecten passen perfect bij ons Flagship Future Chips, of ze nu helpen om in halfgeleiders te kijken, mechatronische systemen te verbeteren, of dynamische systeemontwerpen te verbeteren en meer system engineers op te leiden.

Deontvangen ruim elf miljoen euro aan subsidie. De medefinanciers van de projecten zorgen daarnaast voor vijf miljoen euro extra aan financiering.

Deze toewijzingen zijn gedaan in het kader van de eerste call for proposals van NXTGEN Hightech, 鈥楾oekomstbestendige hightech apparatuur鈥. Deze ronde vroeg NWO specifiek om onderzoeksvoorstellen die de huidige kracht van Nederland op het gebied van hightech apparatuur zouden handhaven en versterken. 

Jaime Gom茅z Rivas. Foto: Vincent van den Hoogen
Jaime Gom茅z Rivas. Foto: Vincent van den Hoogen

Een revolutie teweegbrengen in de kwaliteitscontrole van halfgeleiders met Terahertz-technologie

In de chipindustrie is het waarborgen van de kwaliteit van halfgeleidermaterialen cruciaal. Het project wordt geleid door Jaime Gom茅z Rivas, professor bij de faculteit Technische Natuurkunde & Wetenschapsonderwijs. Hij gaat in dit project samenwerken met de faculteit Elektrotechniek van de 果冻传媒, ARCNL en Saxion Hogeschool en zeven partners uit het bedrijfsleven.

Het project heeft tot doel terahertz elektromagnetische straling te gebruiken om belangrijke eigenschappen zoals de elektrische geleidbaarheid van halfgeleiders op verschillende diepten te meten zonder de materialen te beschadigen.

Er zal een prototype worden ontwikkeld dat snel hele wafers kan scannen met behulp van terahertz-technologie. Deze innovatie zal Nederlandse semicon-bedrijven helpen de productie-effici毛ntie te verbeteren, de kosten te verlagen en afval te minimaliseren, wat leidt tot duurzamere productieprocessen.

Gom茅z Rivas: 鈥淭erahertz-licht kan worden gebruikt om eigenschappen van halfgeleiders te 'zien' die anders verborgen zijn, zonder de wafers te vernietigen of zelfs maar aan te raken. In dit project zullen we terahertz-licht beschikbaar maken voor de halfgeleiderindustrie om de productieopbrengsten en de prestaties van het apparaat te verbeteren.鈥

Nathan van de Wouw. Foto: Angeline Swinkels
Nathan van de Wouw. Foto: Angeline Swinkels

Modulair ontwerp van complexe dynamische systemen

Het project 'Next-generation High-tech Systems Engineering: Modulair ontwerp van complexe dynamische systemen' richt zich op twee cruciale uitdagingen waar de Nederlandse hightechindustrie voor staat: de toenemende complexiteit van systeemontwerpen en het tekort aan gekwalificeerde system engineers.

Dit consortium staat onder leiding van Nathan van de Wouw, een professor bij de faculteit Mechanical Engineering. Het project erkent het belang van het behouden van de wereldwijde leidende positie van Nederland in de hightechsector - een hoeksteen van de economie - en stelt een innovatieve benadering van systeemontwerp voor.

Door modulaire ontwerpprincipes volledig te omarmen en het ontwerpproces te automatiseren, belooft deze schaalbare methode een revolutie teweeg te brengen in de ontwikkeling van complexe systemen.

De aanpak zal in eerste instantie worden toegepast op baanbrekend machineontwerp in de halfgeleiderindustrie, wat een aanzienlijk concurrentievoordeel oplevert en het behoud van de leidende positie van de Nederlandse industrie in de wereld waarborgt.

De 果冻传媒 is hoofdaanvrager en de Rijksuniversiteit Groningen is medeaanvrager. 鈥淗et is onze ambitie met dit project om het ontwerpen van complexe hightech systemen te vereenvoudigen dankzij contract-based system engineering鈥, zegt Van de Wouw.

Roland T贸th. Foto: Vincent van den Hoogen
Roland T贸th. Foto: Vincent van den Hoogen

AI-gestuurde holistische ontwerp- en besturingstools voor vlakke motoren

De groeiende verwachtingen en markteisen in de halfgeleiderindustrie drijven het ontwerp van zeer nauwkeurige mechatronische systemen naar ongekende niveaus van specificatie en complexiteit. Traditionele iteratieve ontwerpmethoden voor mechanische (ME), elektromagnetische (EM) en controle (CT) domeinen zijn niet langer voldoende om deze uitdagingen aan te gaan.

In het baanbrekende onderzoeksproject 'AI-driven Holistic Design and Control Tools For Planar Motors' (AIDEAL) bundelen toonaangevende onderzoeksgroepen van de 果冻传媒, TU Delft en belangrijke industri毛le spelers in de sector van halfgeleiderproductieapparatuur hun krachten om een AI-gedreven optimalisatieproces te ontwikkelen.

Het project, geleid door Roland T贸th, een professor aan de afdeling Elektrotechniek, richt zich op het ge茂ntegreerde en optimale co-ontwerp van mechanische topologie毛n, elektromagnetische lay-outs en motion-control-algoritmen voor zeer nauwkeurige vlakke actuatoren.

Door een holistische en volledig geautomatiseerde aanpak te hanteren, wil dit onderzoek de grenzen van innovatie in systeemontwerp verleggen en ervoor zorgen dat de industrie kan voldoen aan de toekomstige eisen van geavanceerde precisie en effici毛ntie.

T贸th zegt daarover: 鈥淎I-gestuurd co-design zal de weg vrijmaken voor de halfgeleiderproductie-industrie om extreme precisie en productiviteit te bereiken.鈥

Over het Nationaal Groeifonds Programma NXTGEN Hightech

Deze call for proposals is onderdeel van het Nationaal Groeifonds programma NxtGen Hightech. Dit programma ontwikkelt een nieuwe generatie hightech apparatuur gericht op duurzaamheid, digitalisering, gezondheid en technologische soevereiniteit. Hiermee wordt het verdienvermogen van Nederland versterkt en worden maatschappelijke uitdagingen aangepakt.

Mediacontact

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen