Plan zelfregie internationalisering raakt één ý-opleiding

15 april 2025

"We nemen hiermee als universiteiten helder gezamenlijk onze verantwoordelijkheid."

De Nederlandse universiteiten hebben vandaag hun collectieve maatregelen bekend gemaakt waarmee ze de internationalisering en verengelsing van het bacheloronderwijs gaan beperken. Dit in reactie op de regeringsplannen in dit kader, plannen die wat de universiteiten betreft deels onwerkbaar zijn. Het betreft vooral omzettingen of aanpassingen van Engelstalige opleidingen op gebied van Psychologie, Economie en Bedrijfskunde. Opleidingen in tekortsectoren, en in grens- en krimpregio’s worden in principe ontzien.

Er is afgesproken dat de TU’s, die opleiden voor tekortsectoren, uit solidariteit ieder één kleine Engelstalige opleiding omzetten naar Nederlands, of stopzetten. Het CvB gaat op korte termijn intern in gesprek om te bezien met welke opleiding de ý hier het beste invulling aan kan geven.

Koen Janssen, voorzitter van het CvB: “We nemen hiermee als universiteiten helder gezamenlijk onze verantwoordelijkheid, waarbij we tegelijkertijd rekening houden met de realiteit van de zwaarwegende behoeften in krimp- en grensregio’s en tekortsectoren. Wij maken ons als ý natuurlijk sterk voor de techniek, want de vraag naar hoogopgeleide ingenieurs blijft enorm hoog, vooral in de Brainportregio. We kunnen dan ook instemmen met dit maatregelenpakket dat ruimte laat voor groei van techniekopleidingen.”

De universiteiten gaan de maatregelen implementeren op voorwaarde dat de minister de geplande Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) op bestaand opleidingen-aanbod schrapt uit het wetsvoorstel Wet Internationalisering in Balans (WIB), en ruimte biedt om te kunnen groeien in tekortsectoren, zoals de techniek. De TAO zou alleen moeten gaan gelden voor nieuwe opleidingen. Anders dreigt de toets veel te rigoureus in te grijpen in het opleidingsaanbod waardoor de meerwaarde van internationalisering zou verdwijnen voor het onderwijs, de wetenschap en de arbeidsmarkt. Bovendien zorgt de aankondiging van de TAO voor veel onzekerheid onder (toekomstige) medewerkers en studenten, waardoor Nederland nu al internationaal talent misloopt dat we hard nodig hebben.

Voor meer details over het gezamenlijke maatregelenpakket van de universiteiten, zie .

Mediacontact

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen