Margriet van der Heijden treedt toe tot KHMW, het oudste 'geleerde genootschap’ van Nederland
Hoogleraar Wetenschapscommunicatie Margriet van der Heijden is onlangs benoemd tot lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

De KHMW is het oudste ‘geleerde genootschap’ van Nederland en wil wetenschapsbeoefening in de breedste zin bevorderen. “Ik hoop eraan bij te dragen dat we met elkaar het gesprek blijven aangaan zonder alles plat te slaan met retoriek.”
Van der Heijden is van huis uit deeltjesfysicus en verbonden aan de faculteit Applied Physics & Science ý (APSE) van de ý. Ze treedt toe als één van de nieuwe wetenschappelijke leden van de KHMW. Het genootschap kent ook leden uit de bredere maatschappij.
‘Maatschappij geeft óók richting aan wetenschap’
Van der Heijden is vereerd met de benoeming tot lid van dit genootschap dat een brug wil slaan tussen wetenschap en samenleving. Dat doel van de KHMW sluit aan bij wat zijzelf in haar werk belangrijk vindt.
“De maatschappij is weliswaar doordrongen van technologie en de resultaten van wetenschappelijke vondsten, maar diezelfde maatschappij geeft ook richting aan waar we als academici onderzoek naar doen”, zegt ze daarover. “Ik vind het belangrijk dat de maatschappij blijft meedenken over hoe wetenschappelijke en technologische innovaties de samenleving kunnen beïnvloeden én andersom.”

Het is daarbij belangrijk dat dit gesprek veelstemmig is. Ze noemt als voorbeeld de manier waarop in de medische wetenschap eigenlijk nog maar betrekkelijk recent aandacht is voor het effect van medicijnen en behandelingen op vrouwen. “Proefpersonen waren doorgaans mannen, waardoor effecten op vrouwen een blinde vlek bleven.”
Gesprek ‘open en breed’ blijven voeren
In een tijdperk waarin het lastig kan zijn om feiten van fictie te scheiden, hoopt Van der Heijden het gesprek over de rol van de wetenschap in de maatschappij ‘open en breed’ te blijven voeren. “Ik hoop eraan bij te dragen dat we met elkaar het gesprek blijven aangaan zonder valide argumenten plat te slaan met retoriek.”
Van der Heijden schrijft columns voor de wetenschapsbijlage van NRC, waar zij eerder wetenschapsredacteur was, schreef verschillende boeken en was lange tijd verbonden aan Amsterdam University College. Onlangs was ze nog op over het ‘Matilda-effect’, het stelselmatig onderschatten van de bijdragen van vrouwen in de wetenschap.
De KHMW: oudste in zijn soort
Zoals in de Brainportregio een innige samenwerking is bevorderd tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid, zo zochten geleerden in de 18de eeuw ook al de verbinding met de maatschappij. Dat deden ze onder meer via genootschappen als de KHMW, dat in 1752 is opgericht in Haarlem en in Nederland het oudste nog bestaande instituut in zijn soort.
Het genootschap levert onder meer onafhankelijke juryleden voor de beoordeling van wetenschappelijke prestaties, organiseert lezingen, symposia en debatten en looft prijzen uit aan jonge wetenschappers. Ook beheert de maatschappij verschillende fondsen en stichtingen. Het heeft ongeveer 900 leden uit zowel de wetenschap als daarbuiten, evenals een aantal buitenlandse leden.
In 2002 verkreeg de KHMW het predicaat ‘Koninklijk’ ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan. Meer informatie over dit instituut is de vinden via . Het is overigens niet te verwarren met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), dat een officiële adviesgevende instantie is richting de overheid.
Mediacontact
Het laatste nieuws


