Tom de Greef benoemd tot fellow van prestigieuze NAE

12 december 2024

Pionier synthetische biologie en dataopslag in DNA lid van de Netherlands Academy of Engineering

Tom de Greef. Foto: Bart van Overbeeke

Als fellow van de (NAE), sluit professor Tom de Greef zich aan bij een selecte groep prominente professionals. Alle fellows van de Academy hebben zich onderscheiden door uitzonderlijke prestaties op het gebied van technologische innovatie.

Met de oprichting van de NAE in 2023, sloot de Nederlandse gemeenschap van ingenieurs zich aan bij talloze andere landen die al Nationale Academies voor engineers hadden, zoals de Royal Academy of Engineering in het Verenigd Koninkrijk en de National Academy of Engineering in de Verenigde Staten.

Dataopslag in DNA

De Greef, hoogleraar Synthetic Biology aan de faculteit Biomedical Engineering, is een pionier in het groeiende onderzoeksgebied van DNA-dataopslagtechnologie. Zijn werk toont aan hoe DNA, de bouwstenen van levende organismen, ook een duurzaam medium zijn voor dataopslag met hoge dichtheid.

De Greef en zijn team werken aan baanbrekende, schaalbare en milieuvriendelijke oplossingen voor de wereldwijde datacrisis. Zij coderen digitale data in DNA en gebruiken innovatieve technieken zoals thermo-responsieve microcapsules voor het ophalen van gegevens.

Digitale infrastructuren

Naast de directe toepassingen in data-archivering, opent dit onderzoek deuren voor het integreren van digitale infrastructuren in biologie. Het onderzoek van De Greef draagt bij aan verschillende vakgebieden zoals kunstmatige intelligentie, veilige dataverwerking, en langetermijnopslag voor medische gegevens, waardoor de technologie relevant is voor een heel scala aan sectoren van gezondheidszorg tot de digitale infrastructuren.

De maatschappelijke impact is aanzienlijk. DNA-opslag kan dataopslag toegankelijker maken, de ecologische voetafdruk verminderen en beter bestand tegen de groeiende druk op traditionele dataopslagsystemen. Door innovatie te stimuleren op het grensvlak van synthetische biologie en informatietechnologie, laat het werk van De Greef zien hoe interdisciplinaire engineering grote uitdagingen kan aanpakken.

Impact voor de samenleving als NAE fellow

Als nieuwbenoemd NAE fellow wordt van De Greef verwacht dat hij een actieve rol oppakt in de missie van de NAE: het voeden van een vitale en effectieve omgeving voor verantwoordelijke en inclusieve innovatie van engineering, mét impact.

Daarbij hoort het beter laten horen van de stem van ingenieurs bij belangrijke besluitvormers. NAE voorzitter Henk van Houten vertelde NRC vorig jaar: “Als we onderwerpen veelbelovend of belangrijk vinden, kunnen we ook een advies uitbrengen, vooral gericht aan wetenschap en bedrijfsleven. Fellows vormen daarvoor een werkgroep (..). Het is de bedoeling zo’n advies heel praktisch te maken.”

De Greef vertelt: “Als NAE-fellow, zie ik voor me dat we als leidraad gebruiken om maatschappelijke en technologische uitdagingen in de biomedische techniek aan te pakken.”

Dit kader benadrukt het snijvlak van fundamenteel onderzoek en praktische toepassingen - gericht op oplossingen met grote impact die tegelijkertijd de wetenschappelijke kennis bevorderen en urgente maatschappelijke problemen oplossen.

Toekomst van (biomedical) engineering

Biomedisch ingenieurs zijn onmisbaar in de aanpak van complexe uitdagingen op de grenzen van biologie, techniek en gezondheidszorg, maar zijn vaak ondervertegenwoordigd in de besluitvorming. Door het integreren van geavanceerde benaderingen zoals precisiegeneeskunde, AI-gestuurde diagnostiek en duurzame bio-fabricage, spelen biomedisch ingenieurs een sleutelrol bij het aanpakken van wereldwijde gezondheidsproblemen, van chronische ziekten tot vergrijzing.

“Deze onderwerpen zijn van vitaal belang,” zegt De Greef, “omdat ze technische haalbaarheid combineren met maatschappelijke voordelen, waardoor de gezondheidszorg en technologie-ecosystemen weerbaarder en duurzamer worden.”

Vandaag installeert de NAE tien nieuwe Fellows en vier nieuwe Young Engineers. Een van deze Young Engineers is Dan Jing Wu, alumna van de faculteit Biomedical Engineering aan de TU Eindhoven en CEO en medeoprichter van het medtech-bedrijf VivArt-X, een spin-off van de ý. Met deze uitbreiding groeit het NAE-netwerk tot in totaal 91 prominente experts op het gebied van innovaties in engineering.

Mediacontact

Marjolein Pijnappels
(Communications Adviser)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen