Ambitie om in december de lucht in te gaan

果冻传媒-studententeam Falcon test samen met Clearwings eerste elektrische retrofit-vliegtuig in Nederland

21 maart 2025

Startup Clearwings werkt samen met studententeam Falcon van de Technische Universiteit Eindhoven aan het verduurzamen van de regionale luchtvaart.

Leden van Falcon vlnr: Aur猫le Caucheteux, Ovidiu Chelariu, Marian Catrinescu, Alfredo Cana Grisol铆a en Alexander Boynov. Foto: Rutger van Loo.
Leden van studententeam Falcon vlnr: Aur猫le Caucheteux, Ovidiu Chelariu, Marian Catrinescu, Alfredo Cana Grisol铆a en Alexander Boynov. Foto: Rutger van Loo.

Op 20 maart voerden deze partijen de eerste publieke test-taxirit uit op Kempen Airport met een volledig elektrisch aangedreven Cessna 150.

Clearwings komt voort uit studententeam en is mede opgericht door Kshitij Dadhekar, die nog steeds actief is binnen het studententeam, en compagnon Kyle Strickland. Het bedrijf ontwikkelt technologie om conventionele vliegtuigen te voorzien van elektrische aandrijving: conventionele motor eruit, elektromotor erin. Deze zogeheten 鈥榬etrofitting鈥 gebeurt samen met studententeam Falcon, dat bijdraagt aan de technische ontwikkeling en een rol speelt in de testfase.

Het elektrisch taxi毛n met de Cessna is een belangrijke en noodzakelijke stap in de verdere certificering van de retrofit-oplossing. Clearwings en Falcon hopen zo de basis te leggen voor het emissievrij maken van de luchtvaartsector. Techbedrijf NXP is hoofdsponsor van Falcon en levert onder meer systemen voor energiezuinige netwerkcommunicatie, nauwkeurig batterijbeheer en veilige schakeling van hoogspanningssystemen, evenals microcontrollers met ingebouwde foutdetectie voor betrouwbare besturing.

Kshitij Dadhekar, mede-oprichter van Clearwings, taxiet de Cessna 150 samen met Noud Fransen, directeur van Kempen Airport. Foto: Rutger van Loo.
Kshitij Dadhekar, mede-oprichter van Clearwings, taxiet de Cessna 150 samen met Noud Fransen, directeur van Kempen Airport. Foto: Rutger van Loo.

Tweede leven voor bestaande vliegtuigen

In Nederland bestaat negentig procent van de geregistreerde vliegtuigen uit kleinere toestellen zoals de Cessna 150, vooral gebruikt voor vlieglessen. De retrofitting van Clearwings biedt een duurzame en betaalbare manier om deze vloot te verduurzamen. Dit verlengt de levensduur van bestaande vliegtuigen en brengt emissievrij vliegen sneller binnen handbereik.

鈥淢et deze methode kun je vliegtuigen veel sneller verduurzamen dan wanneer je compleet nieuwe toestellen moet ontwerpen en bouwen鈥, zegt mede-oprichter van Clearwings en Falcon-lid Kshitij Dadhekar daarover. 鈥淒at is natuurlijk ook een optie, maar het is een grote kans om 茅茅rst de bestaande vloot om te bouwen, die op deze manier nog jaren meekan.鈥

Het Falcon-team met aan de linkerkant Clearwings-oprichters Kyle Strickland en Kshitij Dadhekar. De zwarte, geribbelde schijf achter de propellor is de elektromotor. Foto: Rutger van Loo.
Het Falcon-team met aan de linkerkant Clearwings-oprichters Kyle Strickland en Kshitij Dadhekar. De zwarte, geribbelde schijf achter de propellor is de elektromotor. Foto: Rutger van Loo.

Zelf te installeren pakket

Voor het ombouwen van een vliegtuig is een pakket nodig met de elektromotor, batterijen, bediening en alle bedrading. Alles bij elkaar ongeveer even zwaar als een conventionele motor, maar dan zonder broeikasgassen 茅n fluisterstil. Onderhoudstechnici in de luchtvaart kunnen het pakket zelf installeren met behulp van een bijgeleverde handleiding en certificeringsinformatie, zodat de ombouw op locatie kan gebeuren. Een retrofitting-kit kan dus naar elke onderhoudshangar ter wereld worden verzonden om vliegtuigen elektrisch te maken.

Volgens Maarten Steinbuch, hoogleraar systeem- en regeltechniek van de 果冻传媒 is het retrofitten van bestaande vliegtuigen een belangrijke eerste stap op weg naar elektrificatie van de luchtvaart. 鈥淶o begon het in de automotive-industrie ook. Het kost ontzettend veel tijd om compleet nieuwe vliegtuigen te ontwerpen en certificeren, op deze manier zijn we veel sneller in staat om schoner 茅n stiller te gaan vliegen. Ik verwacht hier de komende tien jaar veel ontwikkeling, beginnend bij kleine toestellen en daarna grotere.鈥

De ambitie van Clearwings is om in december 2025 een elektrische testvlucht uit te voeren vanaf Kempen Airport. Als Clearwings daarin samen met Falcon succesvol is, wil het bedrijf de technologie opschalen naar grotere toestellen tot 20 passagiers, geschikt voor regionale vluchten tot 500 kilometer, lesvluchten en zakelijk verkeer.

Het taxi毛n met de ge毛lektrificeerde Cessna vond plaats op donderdag 20 maart op Kempen Airport nabij Budel. Het team presenteerde hier ook de nieuwste ontwikkelingen, nam bezoekers mee de werkplaats in en demonstreerde het geluidsverschil tussen een elektrisch en een conventioneel vliegtuig.

Mediacontact

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen