2000 studenten starten vol en gevarieerde introductieweek

22 augustus 2022

Dit jaar extra aandacht voor sociale veiligheid met trainingen en extra vertrouwenspersonen

Het openingsfeest tijdens de intro. Foto: Lieke Vermeulen

Het gros van de bijna 2000 eerstejaars TU-studenten die deelnemen aan de introductieweek (in de week van 22 augustus) zetten via het Limbopad – de route tussen het NS-station en de campus, ooit vormgegeven door Limburgse treinstudenten – hun eerste stappen op de campus. Waar de introductieweek door de coronamaatregelen de afgelopen jaren een afgeslankt karakter kende, is de huidige editie weer als vanouds. Dat betekent ruimte voor educatie en entertainment, maar ook extra aandacht voor sociale veiligheid.

Bron fotogallerij: Rien Boonstoppel en Lieke Vermeulen


De studenten – waarvan iets minder de helft internationale scholieren – krijgen een vol en gevarieerd programma voorgeschoteld. Theatermaker Lucas de Man verzorgt de openingsact, terwijl ook La Fuente, een van Eindhovense bekendste Dj’s, acte de présence geeft. Er is een Campus Market waarbij meer dan 100 studenten- en studieverenigingen zichzelf presenteren, net als andere diensten binnen de ý. Daarnaast een cultuuravond, een WordLid Feest! en de afsluitende kraker All TUegether festival met onder meer een optreden van Flemming.

Nieuw is onder meer de intro app die via de Apple en Google Play store te downloaden zijn. De app is speciaal ontwikkeld voor de introductieweek en geeft studenten de mogelijkheid om eenvoudig te registeren en te betalen. Via de app kunnen de eerstejaars ook gegevens uitwisselen en met elkaar connecten. Registreren voor de app kan .

Sociale veiligheid

Dit jaar is er extra aandacht voor sociale veiligheid. De 450 intro-ouders hebben externe trainingen gevolgd, gericht op het herkennen van signalen van slachtoffers van onveilig gedrag. Ook leren ze hoe daarmee om te gaan.

Tijdens de campusmarkt. Foto: Rien Boonstoppel

Daarnaast zijn er voor het eerst zogeheten Confidential Contact Persons (CCP’s) op de campus aanwezig. Dit zijn 22 getrainde oudejaars studenten die klaarstaan voor de eerstejaars die hun verhaal willen doen. “We hebben daarmee een extra schakel ingebouwd waar studenten op een laagdrempelige manier terechtkunnen”, verduidelijkt Lara Hofstra, student wellbeing and diversity officer bij de ý.

“Vaak is het makkelijker om je verhaal te vertellen aan iemand van bijna dezelfde leeftijd, omdat de beleefwereld beter op elkaar aansluit. Zo hopen we dus een drempel weg te nemen.” Sinds de BOOS-uitzending rondom The Voice staat dit onderwerp vol in de schijnwerpers.  Hofstra: “Gelukkig zie je vanuit jonge studenten steeds meer goodwill en interesse om serieus met dit onderwerp om te gaan. Dat geeft goede hoop.”

Masterstudenten

Volgende week volgt ook de introductieweek voor een kleine 500 masterstudenten die zich hebben aangemeld. Ook daarvan is iets minder dan de helft van buitenlandse komaf. Alle informatie over de introductieweek vind je hier.

Mediacontact

Frans Raaijmakers
(Press Officer | Deputy Spokesperson)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen