Rudi Bekkers (IE&IS) uitgeroepen tot beste bachelordocent 2024

‘Doe waarin je gelooft en ben authentiek’

4 oktober 2024

Beste bachelordocent Rudi Bekkers vindt het een uitdaging om alle studenten mee te krijgen.

Rudi Bekkers kreeg de prijs overhandigd tijdens MomenTUm 2024 van rector Silvia Lenaerts. Foto: Bart van Overbeeke
Rudi Bekkers kreeg de prijs overhandigd tijdens MomenTUm 2024 van rector Silvia Lenaerts. Foto: Bart van Overbeeke

Rudi Bekkers’ vakgebied standaardisatie en intellectueel eigendom is hot and happening, maar dat was toen hij zijn wetenschappelijke carrière begon wel anders. Hij heeft het tot zijn missie gemaakt om het belang van technische standaarden over te brengen aan alle ý-studenten. Dat doet hij met zoveel energie, interactiviteit en praktische doorkijkjes naar toekomstige banen, dat hij afgelopen vrijdag werd uitgeroepen tot ý’s beste bachelordocent 2024.

Erkenning. Dat is wat Rudi Bekkers vooral haalt uit de titel Best Bachelor Teacher, die hij tijdens MomenTUm kreeg uitgereikt. Al meer dan dertig jaar is Bekkers, sinds 2018 hoogleraar Standardization and Intellectual Property, een voorvechter voor het bijbrengen van kennis van technische standaarden en patenten. Aan studenten van onze universiteit, maar ook daarbuiten.

Basiskennis

Bekkers steekt enthousiast van wal met een minicollege over het belang van zijn vakgebied. “Technische standaarden en intellectueel eigendom zijn belangrijke basiskennis voor elke ingenieur. Al is dit vaak niet waarvoor studenten naar onze universiteit komen, want dan hadden ze wel voor een studie rechten gekozen.”

“In het bedrijfsleven is het belangrijk om te weten hoe patenten werken. Als je bijvoorbeeld bij ASML aan de slag gaat, zullen ze je zeker vragen of je weet hoe patenten werken. Zodat je niet het patent van een ander onbewust gebruikt en het bedrijf een miljoenenclaim aan zijn broek krijgt.”

Rudi Bekkers. Foto: Angeline Swinkels
Rudi Bekkers. Foto: Angeline Swinkels

Standaardisatie lijkt een saai achterafkamertjesonderwerp, maar het bepaalt wie de controle heeft over de techmarkten.

Rudi Bekkers, beste bachelordocent 2024

“Standaardisatie lijkt een saai achterafkamertjesonderwerp, maar het is een steeds belangrijker wordend instrument in de geopolitiek van vandaag. Hiermee wordt bepaald wie de controle heeft over de techmarkten. Als jij degene bent die de standaard zet, bepaal je. De Engelsen hebben daar een mooi spreekwoord voor: ‘If you’re not at the table, you might be on the menu’. Dus je kunt maar beter zorgen dat je aan die tafel zit om mee te praten en te bepalen.”

Ontploffende accu’s

Bekkers geeft een voorbeeld van het belang van technische standaarden: “In de stad New York vallen elk jaar doden door ontploffende accu’s van elektrische fietsen. Dan gaat het om accu’s die niet deugen omdat niet ze niet aan goede veiligheidsstandaarden voldoen, en vaak worden ze ook nog eens amateuristisch gerepareerd. Mensen parkeren vervolgens hun fiets in hun appartement, uit angst voor diefstal. Met grote gevolgen als zo’n accu in huis ontploft. Met de juiste technische standaarden waarborg je de veiligheid van technische producten.”

Toen ik me dertig jaar geleden wilde focussen op standaardisatie, werd ik voor gek verklaard.

Rudi Bekkers, beste bachelordocent 2024

“Standaardisatie en patenten zijn onderwerpen die ik reuze interessant en belangrijk vind. Toen ik er dertig jaar geleden, na het afronden van mijn PhD, mee verder wilde gaan, werd ik voor gek verklaard. ‘Dit vindt toch niemand belangrijk!’, kreeg ik te horen. Mijn advies aan collega’s zou dan ook zijn om je niet volledig te laten leiden door trends. Doe waarin je gelooft en ben authentiek.”

Volharding

Bekkers geloofde erin en volhardde. Met succes, want het belang van technische standaarden staat hoog op de politieke Europese agenda. Bekkers is onder andere lid in het zogeheten High-Level Forum on Standardization, dat de Europese Commissie adviseert.

“Er zit maar één academische partij in dit adviesorgaan, en dat is de ý. Samen met Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van de Bestuur van de ý, ga ik naar alle bijeenkomsten. Het is heel interessant om met al die mensen te mogen samenwerken.”

Indrukwekkend netwerk

Dankzij zijn jarenlange samenwerking met andere partijen, zoals de Europese Commissie, beschikt Bekkers over een indrukwekkend netwerk. “Ik neem de kennis die ik daar opdoe mee naar mijn lessen. Daarnaast vraag ik experts uit mijn netwerk om gastlessen te geven aan onze bachelorstudenten. Dat kunnen advocaten zijn, mensen die bij de overheid of in het bedrijfsleven werken. Van wie kunnen studenten beter leren dan van de experts zelf, de besten in hun vakgebied?”

“Zo probeer ik het valorisatiewerk dat ik doe voor de Europese Commissie, het geven van onderwijs en het doen van wetenschappelijk onderzoek met elkaar te verbinden.”

Van wie kunnen studenten beter leren dan van de experts zelf, de besten in hun vakgebied?

Rudi Bekkers, beste bachelordocent 2024

Bekkers is net terug van Rome en Berlijn, waar hij namens de Europese Commissie het evangelie van zijn vak mag vertalen naar onderwijs over standaardisatie in heel Europa. “Dat is nu nog te gefragmenteerd. Er is geld vrijgemaakt om dit op te schalen. We willen ook dergelijk onderwijs aan hogescholen, en gaan zelf bijvoorbeeld cursussen geven in bedrijven.”

Bekkers ontvangt de prijs uit handen van rector Silvia Lenaerts. Foto: Bart van Overbeeke
Bekkers ontvangt de prijs uit handen van rector Silvia Lenaerts. Foto: Bart van Overbeeke

Tussen deze reizen door was Bekkers net op tijd bij MomenTUm om te worden uitgeroepen tot beste bachelordocent van onze universiteit.

Nominatie

In de nominatie wordt Bekkers geroemd om zijn interactieve lessen waarbij hij studenten enthousiasmeert en hun nieuwsgierigheid wekt. Hij is altijd op zoek naar manieren om zijn vakgebied over te brengen. Zo ontwikkelt hij, samen met collega’s, momenteel een nieuwe MOOC (massive online open course) die volgend jaar als pilot wordt getest, en daarna jaarlijks voor alle (bijna drieduizend in totaal) ý-bachelorstudenten gaat draaien. Hierin worden technische standaarden en patenten behandeld, maar komen ook onderwerpen als ethiek en duurzaamheid aan bod.

“Voor mijn onderwerp doe ik dat met videocolleges van vijf tot tien minuten. We hebben er al een paar opgenomen. En binnenkort ga ik in Europa verschillende experts die in de politiek, publieke organisaties en het bedrijfsleven rond mijn vakgebied actief zijn, interviewen. Zij gaan vertellen waarmee ze bezig zijn en wat hen drijft”, vertelt Bekkers enthousiast.

Prijs komt van pas

De prijs van 15.000 euro die Bekkers krijgt voor zijn verkiezing van bachelordocent van het jaar, zal hij gebruiken om materiaal aan te schaffen om die video’s te kunnen maken en reiskosten te dekken.

Alle genomineerden bij elkaar op het podium. Van links naar rechts Rudi Bekkers, Ivo Filot, Claudia Fecarotti en Oded Raz. Rechts staat rector magnificus Silvia Lenaerts. Foto: Bart van Overbeeke
Alle genomineerden bij elkaar op het podium. Van links naar rechts Rudi Bekkers, Ivo Filot, Claudia Fecarotti en Oded Raz. Rechts staat rector magnificus Silvia Lenaerts. Foto: Bart van Overbeeke

Ik vind het een uitdaging om alle studenten mee te krijgen tijdens mijn lessen.

Rudi Bekkers, beste bachelordocent 2024

Als zijn enthousiasme overslaat op de studenten, maakt dat Bekkers blij. “Ik geef les aan studenten van alle faculteiten, dat is een veeleisend publiek. Ze zijn hier niet gekomen voor dit vak, en dan staat er opeens iemand voor je neus die je standaardisatie wil bijbrengen.”

“Ik vind het een uitdaging om iedereen mee te krijgen. Als je dan in de vakevaluaties terugleest dat ze het waardevolle kennis vinden voor hun toekomst als ingenieur, is dat voor mij de grootste prijs. Dat ik ze overtuigd heb.”

Uit onze strategie: over talent

Talent, dat is waar het om draait aan onze universiteit, op alle niveaus. Dan hebben we het over natuurlijk over studenten, maar ook hoogleraren, docenten, onderzoekers en ondersteuners. We zien het als onze taak om hen te helpen hun talenten verder te ontwikkelen. Onze studenten zijn de volgende generatie, en wij rusten hen uit om te werken aan grote maatschappelijke uitdagingen. Onze docenten spelen hier een belangrijke rol in.

Brigit Span
(Corporate Storyteller)

Meer over onze strategie

Blijf ons volgen