‘Het is oké om anders te zijn aan onze universiteit’
Tijdens de Diversity Week, van 7 tot en met 11 oktober, vieren we diversiteit aan onze universiteit.

In het kader van de Diversity Week en Coming Out Day steekt onze universiteitssecretaris Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk iedereen die worstelt met zijn geaardheid graag een hart onder de riem. Hij vertelt over zijn coming out, en benadrukt dat je daarvoor je eigen moment moet kiezen. “Vertel het als het goed voelt voor jezelf. Of je nu uit de kast komt of niet. Volg je pad, ben jezelf, en weet dat wij je accepteren zoals je bent.”
Universiteitssecretaris Eric van der Geer vindt het geen probleem om over zijn privéleven te praten. Hij is al zo’n 23 jaar samen en meer dan 18 jaar getrouwd met zijn grote liefde Pieter. “Ik ben daar heel open in en breng mijn hele persoonlijkheid mee naar onze universiteit. De eigenschappen waarmee ik vroeger worstelde, zijn nu juist mijn kracht in mijn werk als secretaris.” Daarover later meer.
Anders
“In de puberteit merkte ik dat ik anders was. Ik was gevoeliger, en ging niet met de massa mee. Ik paste niet in hetzelfde ‘hokje’ als veel van mijn leeftijdsgenoten, en werd door sommigen zelfs gepest. Zij dachten door te hebben hoe het zat met mij, voordat ik zelf zover was. Daarbij, als niemand weet wie je eigenlijk bent, en wat een belangrijk deel van je is, kan dat eenzaam voelen.”
Het voelt eenzaam als niemand weet wie je eigenlijk bent.
Universiteitssecretaris Eric van der Geer
Twintig jaar oud was Van der Geer toen hij ‘uit de kast’ kwam. “Ik heb er de tijd voor genomen om eerst zelf te ontdekken wie ik ben. Daarna heb ik het in etappes verteld. Ik begon bij mijn moeder. Zij reageerde, zoals verwacht, heel lief en zorgzaam. Dat geluk heeft niet iedereen.”
In stapjes
Na zijn moeder volgde de rest van zijn familie. “Daarna nam ik voor mezelf weer wat tijd om die stap te verwerken. En vertelde het vervolgens aan mijn vrienden en studiegenoten. Het voelde zó goed om steun te krijgen, dat mensen om je heen gaan staan.”
Zijn coming out voelde bevrijdend. “Het gaf me de regie terug en maakte me sterker. Dit ben ik en als je daar niet mee matcht, dan niet. Ik ben sinds die tijd niet meer bang wat mensen van mij denken. Als ik in een situatie beland waarin ik niet mezelf kan zijn, stap ik eruit. En dat spreek ik ook uit.”

Mijn coming out gaf me de regie terug en maakte me sterker.
Universiteitssecretaris Eric van der Geer
Die weloverwogen stappen werkten voor hem, maar Van der Geer benadrukt dat iedereen het op hun eigen manier of tempo moet doen en zelf moet bepalen tegenover wie ze dat doen. “Het vergt moed om die eerste stap te zetten. Het is helemaal niet gek dat je daarvoor je eigen moment en vorm kiest. (vrijdag 11 oktober, red.) kan daarvoor een geschikt moment zijn, maar het hoeft niet. Jij bepaalt.”
Inzetten als kracht
De eigenschappen die Van der Geer vroeger ‘anders’ maakten, zet hij in zijn werk als secretaris van de universiteit nu juist in als kracht. “Dankzij mijn sensitiviteit voel ik situaties heel goed aan. Ik kan tussen de regels door luisteren en ben goed in lichaamstaal interpreteren. Ik doe nooit aannames, dat heb ik vroeger wel geleerd. Mensen aanspreken doe ik op taak en werk, nooit op de persoon. Ik laat iedereen in hun waarde en probeer mensen te verbinden.”
“Ik ben ervan overtuigd dat diverse teams sterke teams zijn. Ze brengen een unieke mix van kennis, kunde en vaardigheden. De eigenschappen die je uniek maken, worden hierin aangeboord. En zo kun je samen harder vooruit komen.”
Omarmen
Alhoewel Van der Geer zich veilig en geaccepteerd voelt in zijn leven, en aan onze universiteit, realiseert hij zich terdege dat dat niet voor iedereen geldt. “De acceptatie van mensen die anders zijn, loopt landelijk en wereldwijd terug. Het doet me pijn als ik zie en lees hoe mensen zich afzetten tegen minderheden. Het is het tegenovergestelde van wat je moet doen met een minderheid: daar moet je omheen gaan staan, ze omarmen. Daarvan word je sterker als gemeenschap.”

Onze regenboogvlag laat zien dat het hier oké is om anders te zijn. Dat is een belangrijk symbool voor velen in onze gemeenschap.
Universiteitssecretaris Eric van der Geer
Het actief laten zien van symbolen rondom de gemeenschap blijft nodig op onze campus, vindt Van der Geer. “Met een vlag, de gekleurde picknicktafels of een regenboogpad laten we zien dat we diversiteit omarmen. Voor veel Nederlanders lijkt het misschien overbodig, maar voor velen in onze community is het nog steeds heel belangrijk. Daarmee laten we zien dat het hier oké is om anders te zijn.”
Geschreven door
Meer over onze strategie


