‘Ik wil duurzame relaties opbouwen, want het gaat altijd om mensen’
Koen Janssen start op 1 maart aan de ý als opvolger van collegevoorzitter Robert-Jan Smits.
Met Koen Janssen krijgt de universiteit een resultaatgerichte, ambitieuze en verbindende collegevoorzitter aan het roer. “Ik kom niet voor de titel en eer van de baan, het gaat mij om de inhoud, om wat ik voor de organisatie kan betekenen. Daarbij staan de mensen voor mij altijd centraal.” Een kennismaking met de nieuwe voorzitter van onze universiteit.
Er is een eerste keer voor alles. Zo schreef Koen Janssen in september 2024 voor het eerst in zijn carrière een sollicitatiebrief. En dat voor de laatste baan die de zestigjarige Vlaming vol ambitie wil aangaan: voorzitter van de Technische Universiteit Eindhoven.
We ontmoeten Janssen aan het begin van de avond bij hem thuis in Bilzen, België. De tafel in huize Janssen is gastvrij gedekt voor vier. Terwijl Janssens echtgenote Greet kaasjes met confituren, charcuterie en brood op tafel zet, vult hij de glazen. “Het is toch een heugelijk moment dat we moeten vieren”, verklaart hij.
Terug naar de kern
“Dat ik de rol van voorzitter van de ý mag gaan vervullen, is een hoogtepunt in mijn carrière. Ik heb in de industrie gewerkt, bij een onderzoeksinstituut, en nu ga ik terug naar de kern, want alles begint met onderwijs en onderzoek. Ik heb in mijn tijd in de industrie jarenlang op onderzoek gezeten. Het is mooi om aan de bron van kennis te kunnen eindigen en de cirkel rond te kunnen maken”, vertelt Janssen met trots. “Ik kom niet voor de titel en eer van de baan, het gaat mij om de inhoud, om wat ik voor de organisatie kan betekenen.”

Ik kom niet voor de titel en eer van de baan. Het gaat mij om de inhoud, om wat ik voor de organisatie kan betekenen.
Koen Janssen
“Ik breng energie mee, en kan mensen snel enthousiasmeren omdat ik eerlijk en oprecht ben. Mensen voelen dat. Ik kom niet even snel mijn ding doen en vertrek dan weer. Ik vind het heel belangrijk om duurzame relaties op te bouwen. Of dat nu gaat om studenten, onderzoekers of zakenrelaties: het is altijd mensenwerk. Ik heb oprechte interesse in de ander, dat is de voedingsbodem waarmee ik samen wil werken aan resultaten.”
Inwerken
Op 1 maart begint Janssen aan de ý, op 27 maart neemt hij het voorzittersstokje officieel over van de huidige CvB-voorzitter Robert-Jan Smits. “In die periode zal ik optrekken met Robert-Jan voor een goede overdracht van zijn kennis en netwerk. Maar ik zal me die eerste weken ook veel binnen de gemeenschap laten zien.”
Janssen wil met de andere CvB-leden aan de slag met belangrijke strategische onderwerpen, zoals excellentie van onderwijs en onderzoek aan de ý. “Daar begint alles mee, dat is wie we zijn als universiteit. Wat is die stip op de horizon, waar willen we naartoe als organisatie? Hoe bepaal je wat excellent onderwijs of onderzoek is? En hoe haal je de maximale capaciteit uit onze studenten en medewerkers? Wat bieden we bedrijven in de Brainportregio en daarbuiten met onze studenten en ons onderzoek?”
Ieders uitgangspunt moet zijn: wat hebben studenten en onderzoekers nodig om te kunnen excelleren?
Koen Janssen
“Als voorzitter ben ik uiteindelijk verantwoordelijk voor de strategie van de universiteit en de implementatie ervan. Ik wil intensieve gesprekken voeren met alle decanen, de universiteitsraad, een delegatie van studentenverenigingen, met directeuren van de diensten. Ik wil voelen wat er leeft. Wat gaat er goed, waar is aandacht nodig en wat zijn de prioriteiten?”
“Ieders uitgangspunt moet zijn: wat hebben studenten en onderzoekers nodig om te kunnen excelleren? Want dat is ons bestaansrecht, onze meerwaarde. Wat we teruggeven aan de maatschappij.”
Vragen stellen
Janssen brengt een schat aan ervaring met zich mee als het gaat om het professionaliseren van een organisatie. “Ik heb veel gezien in mijn carrière en kan organisaties mee op scherp zetten. Ik ben nieuwsgierig en stel veel vragen, om samen te kijken hoe je een organisatie kunt verbeteren. Daarvoor is openheid nodig om te willen leren van elkaar, en om kritiek positief te kunnen ombuigen.”
Leren van elkaar
Hij omschrijft zichzelf als een interactieve denker, die snel kan ‘pingpongen’ met anderen. “Ik kom tot de beste ideeën in wisselwerking met anderen.” Dat stopt bij hem niet bij zijn eigen portefeuille. “Ieder brengt zijn eigen ervaring mee, ik wil de mijne graag inzetten om de universiteit te verbeteren. Maar ik zal ongetwijfeld ook veel leren van mijn collega’s.”
“Ik kijk met een integrale blik – het totaalplaatje, het verhaal moet kloppen. Ik voelde tijdens de sollicitatiegesprekken ook dat ik daar ruimte voor krijg aan de ý. Al valt een onderwerp officieel niet onder mijn verantwoordelijkheid, ik stel wel vragen zodat de organisatie er beter van kan worden.”

Al valt iets officieel niet onder mijn portefeuille: ik stel altijd vragen om de organisatie beter te kunnen maken.
Koen Janssen
Janssen werd benaderd om te solliciteren op de functie van ý-voorzitter. Hij was net twee jaar managing director van het TNO Brightlands Materials Center in Geleen. Vertrekken bij TNO zat dan ook totaal niet in zijn planning. “Ik ben nooit carrièregericht geweest, ik heb mooie dingen mogen doen omdat ik altijd meer initiatieven op mij genomen heb om ervan te kunnen leren en iets bij te dragen aan de organisatie.”
Uitdaging
“Ze zeiden dat mijn profiel mooi paste bij wat ze zochten in Eindhoven. Ik heb me opengesteld en ben me gaan inlezen.” Janssen raakte geïntrigeerd door de uitdagingen waar de universiteit voor staat: bezuinigingen vanuit Den Haag, de groeiplannen dankzij de Beethovengelden, de governance van de universiteit, duurzaamheid en het pad naar een groene toekomst.
Duurzaamheid
“Duurzaamheid is een zeer belangrijk thema, zeker ook naar de volgende generaties toe. Ik wil in nauwe samenwerking met de andere CvB-leden zorgen dat de duurzaamheidsagenda goed op de rit komt te staan. Silvia (rector Silvia Lenaerts, red.) is bijvoorbeeld heel sterk op de inhoud, mijn meerwaarde ligt in het managen van de processen en samenbrengen van partijen.”
Beethoven
De opdracht waar de universiteit voor staat als het gaat om het leveren van meer ingenieurs voor de sterk groeiende Brainportregio, vindt Janssen een mooie uitdaging. “De ý is een speciale universiteit vanwege de nauwe banden en samenwerking met de Brainportregio. We zijn heel sterk in semicon, en leveren graag die excellente ingenieurs en kennis waarmee de bedrijven in de regio verder kunnen groeien. Daarnaast hebben we nog andere mooie domeinen waarin we excelleren en die we moeten laten zien.”

Die klik is essentieel, want je werkt dag in dag uit met elkaar.
Koen Janssen
“De sollicitatiegesprekken, en ook het gesprek met de vertrouwenscommissie van universiteitsraad, voelden goed en warm. Ik vind het belangrijk dat het goed voelt aan twee kanten. Die klik is essentieel, want je werkt dag in dag uit met elkaar.”
Leiderschap
“Ik ben een people manager, een verbinder. Sociale veiligheid, medezeggenschap en draagvlak zijn daarbij heel belangrijk. Zeker in een intellectuele omgeving als de ý is een goede argumentatie essentieel om beslissingen te nemen”, zegt Janssen, als we het hebben over wat voor leider hij is.
“Toch zal ik als voorzitter niet iedereen gelukkig maken”, voorspelt hij. “Leiderschap is elke dag mensen ontgoochelen. Toen ik dat voor het eerst hoorde bij een leiderschapstraining, was ik geschokt. Als leider wil je toch inspireren? Ik heb inmiddels ervaren dat je als leider nooit iedereen tevreden kan houden, maar je moet wél kunnen uitleggen waarom je een besluit hebt genomen.”
“En als je mensen ontgoochelt, moet je dat wel horen, anders kun je er niks mee. Ik hoop dat mensen ervaren dat ik opensta voor feedback.”
Forensen
Janssen woont in Bilzen in België, op een klein anderhalf uur reizen van Eindhoven. Vier dagen in de week zal hij in Eindhoven te vinden zijn. De reistijd is geen bezwaar voor hem.
“Ik heb drie jaar lang in de VS gewerkt voor mijn baan bij DSM Biomedical. Mijn vrouw bleef in België voor haar werk als basisschoollerares. Ik woonde en werkte afwisselend in de VS en in Nederland. Anderhalf uur rijden is dus geen probleem – en in de auto kan ik goed reflecteren.”
Thuiswerken
Op woensdagen werkt hij vanuit België, omdat Janssen en zijn vrouw Greet die dag op hun drie kleinkinderen passen. “Ik neem mijn laptop mee en werk dan gewoon vanuit daar. De kleinkinderen weten: ‘Opi moet werken’. Als ik een vergadering in moet, zonder ik me af, maar het zou zomaar eens kunnen gebeuren dat je een kleinkind in beeld ziet komen tijdens een online meeting”, zegt hij met een warme glimlach.
Ik geef mensen heel snel mijn vertrouwen, in de hoop dat die ander dat goed oppakt en ook teruggeeft.
Koen Janssen
Hij ziet uit naar de samenwerking met de andere CvB-leden. Janssen is na rector Silvia Lenaerts de tweede Vlaming in het bestuur van onze universiteit. Hij lacht: “Ik maakte al de grap ‘als je kwaliteit zoekt….’.” Dan, serieus: “Je kunt dezelfde culturele bagage hebben, maar iedere persoon is zichzelf, is anders opgevoed, heeft andere belangen en drijfveren. Het CvB bestaat uit drie individuen die allemaal verschillend zijn, dat maakt het interessant.”
Iedereen telt mee
Voor Janssen is ieders werk belangrijk. “Iedereen draagt op zijn eigen manier iets bij aan de universiteit. Of je nu de toiletten schoonmaakt, of een hoogleraar bent – voor mij is iedereen gelijkwaardig. Ik praat met iedereen. Vind het belangrijk om te weten wat er speelt en gebeurt op de werkvloer, want je kunt niet sturen vanuit een ivoren toren.”
Zo stak Janssen toen hij net bij DSM Biomedical in Amerika werkte de handen uit de mouwen bij Research & Development. “Ik wilde meelopen op die afdeling om te snappen hoe ze werken en hoe de processen lopen. Dus heb ik mee samples gemaakt. Dat ging binnen vijf minuten als een wervelwind door het gebouw: ‘een van onze vicepresidenten zit hier te samplen!’.”

Ik hoop dat de ý-gemeenschap gaat voelen dat ik als mens in deze job sta.
Koen Janssen
Op de vraag ‘wat hoop je dat onze gemeenschap over een half jaar over je zegt?’, denkt Janssen even na. “Ik hoop vooral dat ze voelen dat ik als mens in deze job sta, en mijn best voor hen en de universiteit doe. Dat ze me kunnen vertrouwen, dat ik luister en iets doe met wat ik hoor. En dat we een koers uitzetten waarvan iedereen zegt ‘daar willen we onze tanden graag in zetten’. Dat we samen op weg gaan naar een mooie toekomst voor de ý. Als ze dat zeggen, zijn we goed gestart.”
Geschreven door
Mediacontact
Meer over onze strategie


