‘Ik zorg voor de deadlines, de onderzoekers voor de inhoud’
De projectmanagers van het Research Support Office zijn aanjagers van deadlines en ondersteunen onderzoekers waar nodig bij grote onderzoeksprojecten. Zodat die zich kunnen focussen op de inhoud.

Projectmanager Berend van den Berge is voor hoogleraar Yvonne de Kort onmisbaar voor het in goede banen leiden van het internationale innovatieve trainingsnetwerk LIGHTCAP, waarvan de Eindhovense hoogleraar wetenschappelijk coördinator is. Naast het bewaken van deadlines en financiën, en het organiseren van trainingen en congressen, fungeert de projectmanager als sociale smeerolie tussen de vijftien promovendi die in zeven groepen aan zes verschillende Europese universiteiten onderzoek doen naar de invloed van licht op het brein.
Het leiden van een Innovative Training Network als het LIGHTCAP-project, is geen sinecure, weet wetenschappelijk coördinator Yvonne de Kort uit ervaring. Binnen het Europese project werken veel internationale partners samen en worden vijftien internationale jonge onderzoekers opgeleid. “Het doel is niet per se om tot een technisch concept of product te komen”, zegt de hoogleraar Omgevingspsychologie aan de Human Technology Interaction groep, “maar dat we jonge onderzoekers van de toekomst afleveren. Die in de wetenschap kunnen werken, maar ook in de industrie een belangrijke rol kunnen spelen.”
De Kort praat vol enthousiasme over het onder Horizon Europe gesubsidieerde Marie Skłodowska-Curie project dat zij in anderhalf jaar heeft opgezet. “Het is prachtig om te mogen doen. Ik heb onderzoekers die ik respecteer en met wie ik zou willen samenwerken, gevraagd om in het LIGHTCAP-consortium te stappen. Daarvoor koos ik aanpalende disciplines die relevant zijn voor nieuwe ontwikkelingen op lichtgebied: van heel fundamenteel tot heel toegepast. Denk aan neurowetenschappers, chronobiologen, psychologen en lichtontwerpers.”

De praktijk
Onderzoekers die in een Europees gesubsidieerd project hebben gewerkt, weten hoe intensief het leiden hiervan is, en hoeveel werk er gaat zitten in het goed opvolgen van de eisen en deadlines. “Ik heb eerder verschillende nationale en Europese projecten gedaan met vele industriële partners, maar dit is het eerste ITN (Innovative Training Network, red.) dat ik doe. Het heeft een heel ander soort dynamiek en vraagt enorm veel werk”, zegt De Kort. “Er is een grote druk om tussentijds zaken op te leveren in Brussel. Soms moet je de wetenschap aan de kant schuiven om die deadlines te halen.” Niet dat ze klaagt: “Het is een enorme eer om vijftien AIO’s te mogen coördineren.”

De jonge onderzoekers binnen LIGHTCAP krijgen een trainingsprogramma voorgeschoteld, symposia, twee verschillende stages en moeten als groep en individueel regelmatig rapportages opleveren.
Deadlines
Daar komt de projectmanagerspool van het Research Support Office (RSO) om de hoek kijken. Bij LIGHTCAP in de persoon van Berend van den Berge, zelf alumnus bij de Human Technology Interaction groep. “Ik zorg voor de deadlines, Yvonne voor de inhoud”, zo vat hij het kernachtig samen. In de praktijk betekent dit dat hij De Kort zoveel mogelijk ontzorgt. “Zodat zij haar eigen werk kan blijven doen.”
“Deadlinebewaking is het belangrijkste”, zegt hij. “De subsidieverstrekker moet alles op tijd ontvangen, zodat we het geld dat we hebben gekregen kunnen verantwoorden.”
Berend is onmisbaar voor mij, omdat ik chaotisch ben
en liever de inhoud induik.Yvonne de Kort, wetenschappelijk coördinator LIGHTCAP
“Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat hij me ondersteunt in het proces en de administratie”, zegt De Kort. “Berend coördineert de vergaderingen met de onderzoekers en de promovendi, zet trainingen op, houdt deadlines in de gaten wanneer we iets moeten opleveren in Brussel en jaagt die na. Ook het contact met de project officer in Brussel valt onder zijn taken. Hij is voor mij onmisbaar in heel veel formele taken. Ik ben chaotisch en duik liever de inhoud in. Hij helpt me om wekelijks op metaniveau na te denken over het project. Het valt niet altijd mee als je naast onderzoeker ook de coördinator bent.”
Privilege
Voor Van den Berge voelt zijn baan eerder als privilege dan werk. “Ik mag als projectmanager meegenieten van alle mooie onderzoeken die gedaan worden, zonder dat ik dat zelf hoef te doen. Laat mij maar regelen en mensen samenbrengen, dat vind ik mooi. En ik mag ook nog reizen; pas waren we nog in Sheffield met z’n allen, en in Luik.”
De Kort vindt het heel bijzonder hoe Van den Berge het sociale leven buiten de to do’s regelt. “Dat gaat verder dan het regelen van etentjes. Hij is ook degene die bedenkt dat het goed is om weer een keer samen te komen. Hij koopt Sinterklaascadeautjes en maakt voor iedereen een gedicht.”
Voor mij is het fijn om met iemand te kunnen spiegelen of alles goed gaat,
en of ik iets mis.Yvonne de Kort, wetenschappelijk coördinator LIGHTCAP
“En hij heeft een warme band met de jonge onderzoekers. De promovendi kijken vaak toch een beetje op tegen ons als hoofdonderzoekers. Ze hebben onze artikelen gelezen en al gaan we informeel met elkaar om, we blijven toch hun begeleiders. Berend blijft daarbuiten en kan op een andere manier met hen omgaan. Hij hoort ook vertrouwelijke dingen in die rol. Voor mij is het fijn om af en toe met hem te kunnen spiegelen of alles goed gaat, en of ik iets mis.”
“Ik volg ze een paar jaar van hun leven, je bouwt daarmee echt een relatie op. Ik vind het zo mooi dat ik hen tot een groep mag vormen, er voor ze mag zijn als ze vastlopen”, zegt Van den Berge. “Ik ben ook een soort vertrouwenspersoon voor ze. Vergeet niet dat het psychisch heel zwaar kan zijn om vier jaar lang aan hetzelfde onderwerp te werken, het helemaal uit te diepen. Dat kan eenzaam voelen, zeker als je in het buitenland zit. Voor mij is die menselijke kant een heel belangrijk deel van mijn werkplezier.”
En ik mag met deze talenten samenwerken.
Dat voelt bijna als een privilege in plaats van een baan.Projectmanager Berend van den Berge
Van den Berge hoort wel eens verhalen van wetenschappers die geen groot project aangaan, omdat ze er de tijd niet voor hebben. “Eerlijk is eerlijk, het is een enorme aanslag op je tijd, maar het is ook heel gaaf om zo’n project op je naam te hebben staan. Het geeft een geweldige boost aan je onderzoek en netwerk. En dan mag je ook nog eens vijftien promovendi klaarstomen, dat is toch fantastisch!” Hij voegt trots toe: “En ik mag met deze talenten samenwerken als projectmanager.”
“Ik vind het belangrijk dat onderzoekers aan de ý weten dat wij er zijn om hen te helpen. “Dat kan een drempel weghalen om een groot project aan te vragen. We kunnen op alle vlakken helpen; zowel bij de aanvraag, als tijdens het project.”
Nooit met lege handen
De Kort beveelt haar collega’s aan de ý het werken met een projectmanager van het RSO aan. “Ik werk superfijn met Berend. Ik weet wanneer ik het voortouw moet nemen en andersom, we werken echt als een team. We worden vaak ook samen aangeschreven in mailtjes, dat vind ik heel prettig. Daarnaast snapt Berend hoe de ý werkt en heeft hij korte lijntjes binnen onze organisatie.”
Ze vindt het fijn dat een projectmanager van RSO komt ‘solliciteren’ voor aanvang van een project. “Zoek iemand met wie je een klik hebt om mee samen te werken. Ik vind het ook prettig dat er een pool is met projectmanagers. Bij een calamiteit kan altijd iemand bijspringen, dus sta je nooit met lege handen.”
Mediacontact
Meer over onze strategie


