果冻传媒 staat ook dit jaar weer op Dutch Design Week

Semicon centraal op Drivers of Change DDW 2024

16 oktober 2024

Tot de getoonde installaties behoren onder meer AI-motorbeelden, autonoom rijden, een recyclebare auto en een biosimulator voor de detectie van borstkanker.

Foto: Jeppe Groen (Soundsnip)

Het is oktober en voor Eindhoven en design kan dat maar 茅茅n ding betekenen: de Dutch Design Week! Van 19 tot en met 27 oktober kunnen designliefhebbers zich onderdompelen in tentoonstellingen en evenementen die laten zien hoe ontwerpers de toekomst vormgeven. Ook de 果冻传媒 doet weer mee aan de DDW met de鈥楧rivers of Change鈥-expositie op het Ketelhuisplein op Strijp-S. De vijftien projecten die te zien zijn, hebben als gezamenlijk thema 鈥榮emicon鈥. We blikken vooruit op drie hoogtepunten van de tentoonstelling van dit jaar.

鈥淓en compacte tentoonstelling met een verscheidenheid aan stimulerende en boeiende onderwerpen.鈥 Dat is wat bezoekers volgens Lucas Asselbergs, projectleider en curator namens de 果冻传媒, dit jaar van Drivers of Change kunnen verwachten.

De projecten van dit jaar bestrijken een scala aan onderwerpen die verband houden met het thema 鈥榮emicon鈥. 鈥淗alfgeleiders staan aan de basis van zoveel belangrijke technische ontwerpen en apparaten鈥, verduidelijkt Asselbergs.

鈥淓en halfgeleider mag dan misschien op zichzelf geen ontwerp zijn, maar het is een technologie die onmisbaar is in veel van de door technologie aangestuurde ontwerpen die onze wereld verrijken en ons potentieel vergroten.鈥

De foto's hieronder zijn gemaakt op de openingsdag van de expositie. Foto's: Twycer 

Van autonoom rijden tot leuk geluid

Projecten op de 果冻传媒 Drivers of Change-expo laten verschillende onderwerpen zien. Denk aan zelfrijdende auto's die dankzij een overvloed aan sensoren snel beslissingen kunnen nemen. Of het project 'Soundsnip', waarbij bezoekers de kans krijgen om muzikale loops te maken met geluiden naar keuze (drie projecten worden hieronder in detail besproken).

Voor Jeanette Schoumacher, al jaren projectmanager communicatie voor Drivers of Change, is deze editie van de Dutch Design Week bijzonder. Het is haar Laatste evenement voor de 果冻传媒, omdat ze volgende maand met pensioen gaat.

鈥淚k kijk elk jaar uit naar de Dutch Design Week en Drivers of Change. In de loop der jaren heb ik een aantal verbluffende projecten en briljante ontwerpen voorbij zien komen. Het was een eer om er mede voor te zorgen dat deze ongelofelijke projecten voor het grote publiek te zien waren.鈥

Wat raadt Schoumacher bezoekers aan om te doen als ze naar Drivers of Change komen? 鈥淧raat met ontwerpers en onderzoekers om het verhaal achter hun ontwerpen te ontdekken. Ze delen graag hun motivaties en ontwerpreizen. En de gastheren zijn altijd beschikbaar om je door de tentoonstelling te leiden en je suggesties te geven over hoe je het meeste uit je bezoek kunt halen.鈥

Meer informatie en previews van projecten

Een compleet overzicht van 果冻传媒鈥檚 Drivers of Change 2024 is te vinden. De Drivers of Change-expo is te vinden op het Ketelhuisplein in Strijp-S (vlakbij Area 51). De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 19 tot en met 27 oktober (11.00 鈥 18.00 uur). De expositie wordt zaterdag 19 oktober om 14.00u officieel geopend door 果冻传媒-voorzitter Robert-Jan Smits.

Hieronder vind je previews van drie projecten die zijn gekoppeld aan drie hoofdthema鈥檚 van de 果冻传媒: gezondheid, digitalisering en duurzaamheid.

Artificial Intelligence Motor Imagery/Denkkracht 2.0 (Gezondheid)

Puur met je gedachten het computerpijltje naar links of naar rechts bewegen, lang klonk dit als utopie, maar dankzij Artificial Intelligence Motor Imagery kan het. De elektrische signalen in de hersenen die gepaard gaan met het bewegen van een spier kunnen worden geregistreerd dankzij een state of the art niet-intrusieve EEG headset.

De signalen worden verwerkt in een model, dat een combinatie is鈥 van een Convolutional Neural Network en het Transformer model, waarna de ge茂magineerde bewegingen precies geclassificeerd kunnen worden. Dankij machine learning worden ze geclassifieceerd en voorspeld. De oplossing voor mensen met een functionele beperking ligt binnen handbereik! 

Haptische interactie en vormverandering/Op zoek naar vloeiende interactie (Digitalisering)

We worden omringd door steeds meer en intensiever gebruikte technologie en komen ogen en oren tekort om er goed en prettig mee om te gaan. De tastzin is nog een betrekkelijk weinig geadresseerd zintuig, maar door nieuwe technologische ontwikkelingen is haptische feedback (of terugkoppeling) aan een opmars bezig.

Zo voelen we bijvoorbeeld ons telefoontje trillen en veel moderne auto鈥檚 geven (met een duwtje bijvoorbeeld) aan dat we onze rijbaan dreigen te verlaten. Dit soort feedback gecre毛erd door onder meer mechanische en soft robotica kan de interactie met omringende technologie vloeiender en intuitiever maken, zoals de ontwerpen Feelix, Sparky en Ripple laten zien.

Foto: Ripple

Een auto die herbouwd kan worden uit dezelfde materialen (duurzaamheid)

De duurzaamheid van auto鈥檚 maximaliseren is een van de belangrijkste uitdagingen waar de auto-industrie voor staat. Studententeam 果冻传媒comotive werkt al jaren aan slim (her)gebruik van materialen in een van de meest gecompliceerde alledaagse producten: de auto.

Phoenix is de nieuwste en zeer duurzame elektrische auto van studenten van de 果冻传媒. Door slimme assemblage en het gebruik van monomateriaalstructuren (structuren die bestaan uit 茅茅n type materiaal) kan het voertuig voor maar liefst 75 procent worden hergebruikt in de volgende generatie auto鈥檚. Bij bestaande auto鈥檚 in Europa ligt het zogeheten closed-loop recycle-percentage een stuk lager; op slechts 21 procent.

Foto: Max Schraven

Mediacontact

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen