De kunstcollectie van de Technische Universiteit Eindhoven bestaat uit sculpturen, schilderijen, prenten, tekeningen, fotografie, textiel en installatiekunst. De functie van de kunstcollectie is niet alleen het verfraaien van de campus, maar ook het bijdragen aan een creatieve omgeving voor de studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers van de universiteit. Geliefde bekende namen zijn onder andere Ad Dekkers, Le Corbusier, Lotti van der Gaag en Hella Jongerius.
Beleid
Het beleid heeft als doel de campus te positioneren als een openbare plek in Eindhoven voor kunst, cultuur, onderwijs en onderzoek in brede zin, met sterke lokale wortels en internationale allure. De activiteiten rondom de collectie zijn gebaseerd op een visie die ideeën omvat over kunst, erfgoed en geschiedenis: het totaal van wat op de campus aangetroffen kan worden, kan worden beschouwd als een verzameling. Deze collectie heeft enerzijds een materiële gedaante die bestaat uit architectuur, landschap, technische artefacten en uit artefacten die vervaardigd zijn met een kunstzinnige aspiratie — in het bijzonder de kunstwerken. Anderzijds is er de immateriële collectie die bestaat uit de opgedane kennis, opvattingen en herinneringen die van voorafgaande generaties zijn overgedragen. Het beleid is erop gericht zowel de materiële als immateriële collectie relevant te houden voor de generaties van de toekomst, met het oog op het onbekende, het ongeziene en dat wat meer aandacht vraagt.
Geschiedenis
De ¹û¶³´«Ã½ Kunstcollectie wordt gekenmerkt door haar unieke relatie met de faculteit Bouwkunde. Sinds de oprichting in 1957 heeft de universiteit zich toegelegd op het verzamelen en tentoonstellen van kunstwerken van zowel gevestigde als opkomende kunstenaars. Sinds 1964 heeft het College van Bestuur het voorrecht om te vertrouwen op de expertise van een commissie om haar kunstbeleid te bepalen. Samuel van Embden, de oorspronkelijke campusarchitect, stelde deze adviescommissie in — voorheen bekend als de Commissie Monumentale Decoratie, later als de Kunstcommissie en sinds 2025 als de Kunst- en Erfgoedcommissie. Sindsdien zijn de ¹û¶³´«Ã½ Kunstcollectie en de faculteit Bouwkunde onlosmakelijk met elkaar verbonden: vaak werd de commissie voorgezeten door een hoogleraar Architectuur en werden kunstwerken verworven terwijl er rekening houdend werd met de gebouwde omgeving. Het collectieteam is dan ook ondergebracht bij de afdeling Bouwkunde.