Women in Science Week

'Je moet niet bang zijn om in jezelf te blijven investeren'

11 februari 2025

Oud-winnares Marina van Dammebeurs Kjille Hoeben werd een betere ondernemer na een training persoonlijk leiderschap.

Kjille Hoeben. Foto: Loraine Bodewes

“Een groot cadeau”, noemt Kjille Hoeben het winnen van de Marina van Damme beurs, die is bedoeld voor getalenteerde vrouwelijke alumni aan een van de vier technische universiteiten in Nederland. Met de geldprijs van negenduizend euro, die de alumna en ondernemer in 2021 in ontvangst nam, volgde Hoeben de training Learning to Lead aan de INSEAD Business School in Frankrijk. Onderweg naar haar bedrijf Purplexus in Nijmegen maakt ze even een tussenstop op de campus, waar ze terugblikt, maar ook haar plannen voor de toekomst uit de doeken doet.

“Door de training voor persoonlijk leiderschap zijn mijn zelfvertrouwen en zelfkennis sterk toegenomen”, vertelt Hoeben die elf jaar geleden naar Zuid-Frankrijk verhuisde, maar nog steeds werkzaam is in Nederland. Een van de vele leerzame inzichten die ze opdeed, was dat ondernemen vooral een kwestie van prioriteiten stellen is.

“Door wat ik in de training heb geleerd, ben ik een betere leider en ondernemer geworden. Mijn focus ligt nu vooral op wat goed is voor mijn bedrijf en minder op zaken als aardig gevonden willen worden. Want daar had ik eerst best veel last van”, erkent ze.

Hoeben kreeg de cheque voor de Marina van Dammebeurs uitgereikt door rector magnificus Frank Baaijens. Foto: Angeline Swinkels

Passie

Eigenlijk richtte ze haar pijlen op een carrière als piloot, maar ze haalde – tot haar spijt – de selectie niet. Omdat ze goed was in bètavakken, haar twee broers ook aan de ý studeerden en ze niet wist wat ze wilde, koos ze voor de studie Bouwkunde. Toch beviel het niet en ze maakte na een jaar de overstap naar Technische Bedrijfskunde. “Deze brede studie paste beter bij me en dit kon ik goed combineren met mijn passie voor sport, vooral de triatlon”, verklaart ze haar keuze.

Na haar afstuderen kwam Hoeben, zoals ze zelf zegt, ‘in een soort van droombaan’ terecht, waarmee ze aan de wieg van Brainport stond. In een van de projecten Sports & Technology probeerde ze bedrijven en kennisinstellingen in de regio Eindhoven te betrekken bij de innovatie van sport. Dat was een kolfje naar haar hand, want daarmee kon ze haar passie voor sport en techniek opnieuw combineren. De topsport leidde haar ook weer naar een volgende stap in haar loopbaan.

Inneembare capsule

Zo ontwikkelde ze als directeur van de startup MyTemp samen met de Radboud Universiteit Nijmegen een inneembare capsule die nauwkeurig de kerntemperatuur meet van bijvoorbeeld topsporters. Ze kijkt met voldoening terug op die tijd: “We hebben heel veel interessante dingen gedaan, zoals sporters helpen zich voor te bereiden op de hitte tijdens de Olympische Spelen in Tokio.”

Ze ziet veel parallellen tussen het opzetten van een eigen bedrijf en topsport. “Je moet kunnen doorzetten en omgaan met tegenslagen. Het is heel onzeker, want je bent ook heel afhankelijk van de markt en of je genoeg financiering krijgt. Je moet met slechts een klein team heel veel organiseren, zoals marketing, communicatie, personeel aannemen, enzovoort. Het geeft een behoorlijke druk omdat alle verantwoordelijkheid bij jezelf ligt. Om daarmee om te gaan, heb je echt een lange adem nodig en de wil om te winnen”, aldus Hoeben.

Women in Science week

Op 11 februari is het de internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap. De ý vindt diversiteit belangrijk en zet zich al jaren in om het aantal vrouwen in de wetenschappelijke staf te verhogen. Daarom hebben we de week van 10 februari uitgeroepen tot Women in Science week. Op het programma staat onder meer een meet-up event tussen studenten, wetenschappers en alumnae uit de regio Eindhoven.

Kantelpunt

Volgens haar was de capsule een heel mooi product, maar was deze ook moeilijk te vermarkten, met name vanwege de medische certificering. “De pandemie vormde voor ons een kantelpunt: gaan we door met de capsule of maken we de omslag naar de technologie? Een farmaceutisch bedrijf wilde graag de capsule integreren in zijn medicatieblisters, dus koos ik ervoor om verder te gaan met alleen de technologie.”

Op het moment dat ze deze stap moest zetten, ervaarde de alumna ook een van de belangrijkste dingen die ze bij de training persoonlijk leiderschap leerde: “Ook al doe je nog zo je best, het loopt niet altijd zoals je verwacht had. Dat moet je accepteren en iets dan niet als mislukt beschouwen. Want hoewel we niet het financiële succes met de capsule hebben behaald dat we wilden, waren er wel heel veel mooie samenwerkingen en hebben we hele bijzondere mensen ontmoet.”

Ze gelooft dat het belangrijk is om alles wat je kunt zo goed mogelijk te doen, maar ook te genieten van de weg, ongeacht het resultaat. “Ja,” vindt ze, “zelfkennis zie ik daarbij als een van de belangrijkste aspecten die je, zeker ook als ondernemer, moet blijven ontwikkelen. Je moet niet bang zijn om naar jezelf te kijken en ook in jezelf willen blijven investeren.”

Kjille Hoeben presenteert haar technologie op een conferentie in Frankrijk.

Focus

Het is haar ambitie om haar bedrijf – waar nu drie medewerkers werkzaam zijn – in Nederland stevig neer te zetten. Tegelijkertijd is ze bezig met het opbouwen van een netwerk in Frankrijk. Maar haar persoonlijke doel ligt iets verder in de toekomst: een vestiging in Afrika. “Daar zijn de problemen rond temperatuur het allergrootst. Zeker als je kijkt naar de landbouw en de leefomgeving. Ook kan ik mijn interesse in klimaat en de problematiek rondom temperatuur daar toepassen, bijvoorbeeld met een sensor die ik onlangs heb ontwikkeld, waarbij vocht en temperatuur gemeten worden voor het opkweken van plantjes.”

Voorlopig blijft de focus nog even in ons land, waar een recent product, in samenwerking met een bedrijf dat wereldleider is als het gaat om het meten van temperatuur aan de mens, inzicht kan geven in adaptatie aan hitte in Nederland. De ondernemer hoopt daarmee ook bij te dragen aan een aangename leef- en werkomgeving, met name voor ouderen.

De Marina van Dammebeurs biedt talentvolle alumna een duwtje in de rug

De Marina van Damme-beurs wordt jaarlijks uitgereikt aan getalenteerde vrouwelijke alumni die een masteropleiding, PDENg of promotietraject hebben afgerond aan één van de vier technische universiteiten in Nederland (TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Universiteit Wageningen). De beurs wordt mogelijk gemaakt door mevrouw dr.ir. Marina van Damme - Van Weele en bestaat uit een bedrag van € 9.000 en een award. Het geldbedrag biedt de winnares van de beurs de gelegenheid zich verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door verdieping of verbreding van kennis of een internationale oriëntatie in de vorm van een studie, stage of project.

Mediacontact

Women in science week 2025: onze vrouwen in de schijnwerpers

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen