'Het gaf me extra geloofwaardigheid om gender- en leeftijdsvooroordelen te overwinnen'
Oud-winnares van de Marina van Dammebeurs Elies Koot vertelt hoe de prijs zorgde voor een belangrijke boost van haar carrière waarbij ze zich inzet voor een toekomstbestendige stad.

Dankzij het winnen van de in 2023 kon Elies Koot, ý-alumna Bouwkunde en projectontwikkelaar bij Boelens de Gruyter, een belangrijke stap in haar carrière zetten met een commissarisopleiding. Naar verwachting gaat zij in mei aan de slag als commissaris bij een woningcorporatie. In dit interview vertelt ze hoe de beurs bijdroeg aan haar ambitie om bij te dragen aan duurzame en toekomstbestendige stadsontwikkeling. “Het is motiverend om te zien hoeveel impact we kunnen maken.”
De Marina van Damme Grant, een beurs van 9000 euro voor vrouwelijke alumni van technische universiteiten in Nederland, bood Koot de mogelijkheid om de commissarisopleiding aan de Erasmus Universiteit te volgen. “Het winnen van de beurs was voor mij veel meer dan alleen financiële steun,” vertelt Koot. “Het gaf me extra geloofwaardigheid om gender- en leeftijdsvooroordelen te overwinnen en het diende als een extra motivatie om mijn carrière verder vorm te geven.”
Haar belangstelling voor het commissariaat bij een woningcorporatie, ontstond al tijdens haar afstuderen in 2011 als bouwkundige aan ý. In haar scriptie onderzocht ze hoe een Raad van Commissarissen effectief kan toezien op risico’s bij investeringen. ”Met twaalf jaar werkervaring in de vastgoedsector heb ik waardevolle kennis en ervaring opgebouwd. Nu voel ik dat het juiste moment is aangebroken om deze stap te zetten, niet alleen om mijn expertise in te zetten, maar ook om mijn carrière verder te verbreden."

Passie
Als dochter van een architect had Koot aanvankelijk de ambitie om zelf gebouwen te ontwerpen. Maar al in haar eerste jaar aan de ý groeide haar interesse in bouwprocessen, stedenbouw en vastgoedontwikkeling. “Hoewel ik plezier had in ontwerpen, merkte ik al snel dat mijn kracht meer lag in het grotere geheel: het proces van concept tot realisatie, waarbij ik maatschappelijke en sociale aspecten kon integreren. Daar ligt mijn passie: bijdragen aan duurzame en toekomstbestendige stadsontwikkeling.”
Momenteel zet Koot haar passie in als projectontwikkelaar bij Boelens de Gruyter in de Merwedekanaalzone, een unieke duurzame en autovrije Utrechtse stadswijk. Een grootschalig ontwikkelingsproject met 6.000 nieuwe woningen in diverse woonvormen, gecombineerd met een breed scala aan voorzieningen. Een toekomstbestendige stadswijk met ambitieuze doelen op het gebied van mobiliteit, energie, klimaatadaptatie en betaalbaar wonen.
Campus
Als projectontwikkelaar, als commissaris of in een andere rol, ze zal zich hoe dan ook blijven inzetten voor een toekomstbestendige stad of buurt. “Vanuit mijn nieuwe rol als commissaris wil ik niet alleen mijn expertise delen en breder inzetten, maar ook een frisse blik bieden. Ik wil bijdragen aan het realiseren van voldoende betaalbare huisvesting en het creëren van toekomstbestendige en duurzame buurten”, licht zij toe.
Onlangs bezocht ze voor een nieuw project in Eindhoven weer de ý en zag een geheel andere campus dat toen ze in 2011 afstudeerde. “Mooi om deze ontwikkeling te zien, al die nieuwe en vernieuwde gebouwen, het vele groen, de studentenhuisvesting en ook het grote aantal studenten.” Voor haar voelt het extra bijzonder om juist in Eindhoven, haar studiestad, aan een project te werken. “Het is ontzettend leuk om nu als professional bij te dragen aan de ontwikkeling van een stad waar ik zelf als student zoveel heb geleerd en beleefd. Eindhoven heeft een enorme dynamiek, innovatiekracht en groeiambities. Het is inspirerend om daar vanuit mijn rol als projectontwikkelaar aan mee te werken.”

Een frisse blik
Een Raad van Commissaris wordt traditioneel gekenmerkt door ervaren professionals, vaak met een lange staat van dienst. Toch groeit de erkenning dat diversiteit in leeftijd, achtergrond en perspectieven van grote waarde is. Als relatief jonge commissaris van 37 jaar brengt Koot een frisse blik en praktijkervaring vanuit de vastgoedontwikkeling mee.
“Tijdens de sollicitatieprocedures concurreerde ik met kandidaten met meer werk- en toezichthoudende ervaring. Het was mooi om te merken dat er steeds meer ruimte ontstaat voor nieuwe perspectieven en een bredere samenstelling in Raden van Commissarissen. Ik geloof dat mijn achtergrond, mijn praktijkervaring en mijn visie op duurzame stadsontwikkeling juist waardevol kunnen zijn in deze rol.”
Inspiratie
Zij ziet haar leeftijd ook als een kracht. “Mijn generatie is sterk gericht op samenwerking en zelfreflectie. Binnen een Raad van Commissarissen is het cruciaal om onbevangen vragen te stellen en gezamenlijk te reflecteren op strategieën en besluitvorming. Die frisse blik en analytische vaardigheden – die ik mede aan de ý heb ontwikkeld – hoop ik in te brengen.”
Het netwerk dat ze via de Marina van Damme Grant heeft opgebouwd, ziet ze als een waardevolle bron van inspiratie en steun. “Vrouwelijke rolmodellen en sparringpartners binnen het netwerk helpen elkaar vooruit”, ervaart ze. “Het is motiverend om te zien hoeveel impact we kunnen maken.”
Mediacontact
Women in science week 2025: onze vrouwen in de schijnwerpers
Het laatste nieuws


