Driven by Challenges onderzoekt: Is de volgende Steve Jobs een vrouw?
[VIDEO] In seizoen drie van Driven by Challenges staan vijf 果冻传媒-alumni centraal. We maken kennis met een nieuwe generatie vrouwen die voor een technische carri猫re kozen.
Het derde seizoen van de online videoserie van de 果冻传媒 over jonge mensen die bouwen aan een carriere in de techniek is nu te zien via onder meer het Youtube-kanaal van de 果冻传媒. In zes afleveringen maken we kennis met vijf vrouwen die werken aan een duurzamere wereld. Waar komt hun liefde voor techniek vandaan? Met welke uitdagingen krijgen ze te maken en hoe kunnen zij deze overwinnen?

Van student naar presentator
Vier jaar geleden ging presentator Liselotte Graas (31) voor het eerst op pad als reporter in de online videoserie. Alumna Graas deed de master Manufacturing Systems Enineering aan 果冻传媒-faculteit Mechanical Engineering en was tijdens haar studie lid van studententeam Solar Team Eindhoven. Dit team ontwikkelde een familieauto op zonne-energie en won hiermee de World Solar Challenge in Australi毛.
In het eerste seizoen van Driven by Challenges zocht Graas jaren na het afstuderen haar oud-teamleden op, die over de hele wereld bezig waren met spannende nieuwe ontwikkelingen. In seizoen twee volgde ze baanbrekende technologie毛n die ontwikkeld worden aan de 果冻传媒 op het vlak van robotica, data, renewables en gezondheid. Voor dit derde seizoen volgde Graas een jaar lang vijf vrouwen die werken binnen de wetenschap en technologie.

Allang geen mannenberoep meer
鈥淒eze vrouwen zijn gepassioneerd over het werk dat ze doen en kunnen daar echt hun ei in kwijt鈥, zegt maker van de serie Eline van Uden. 鈥淚k hoop hiermee te laten zien dat werken in de techniek allang geen mannenberoep meer is - ook al zijn er zeker nog hobbels te overwinnen. Uiteindelijk hopen we hiermee jonge meiden te inspireren om voor een technische studie en beroep te kiezen.鈥
Want het percentage vrouwen dat werkt in de technische sector groeit wel, maar is nog steeds laag: 17 procent in 2023 in Nederland (bron: ). Van Uden besluit: 鈥淒oor rolmodellen te tonen van vrouwen die met hart en ziel in de techniek werken, kun je bepaalde stereotypes doorbreken en de diversiteit in de technische sector verbeteren.鈥
Miljoeneninvestering
Een van de vrouwen die wordt gevolgd voor de serie is alumna Beatrix Bos (28). Ze deed onder meer de 果冻传媒-master Sustainable Energy Technology en werkt nu bij . Deze start-up ontwikkelt een innovatieve technologie om CO2 direct uit de atmosfeer af te vangen. In de serie zien we Bos in de weer met een soort grote stofzuiger om CO2 uit de lucht te halen en vervolgens schone lucht weer uit te blazen. Wall-E, zo noemt Bos het gevaarte liefkozend.
Missing link
Niet alles gaat even goed, want de weg naar een tweede prototype is hobbelig. Zo krijgen ze het in eerste instantie niet voor elkaar om het filter energiezuinig te krijgen. Daarna keert het tij. De missing link wordt gevonden en Carbyon haalt ruim vijftien miljoen euro op bij een investeringsronde.
(Tekst gaat verder onder het kader.)
Mijn vader zei tegen me: 'Als jij het niet kan, kan niemand het'
Wieteke de Boer, managing director EHCI
Ook (41) is te zien in de serie. De Boer is managing director van het Eindhoven Hendrik Casimir Institute van de 果冻传媒. Hier werken ze onder meer aan een quantumcomputer en fotonica.
De Boer studeerde in Amsterdam en werkte in New York. Ze blonk vroeger niet uit op school, maar ging toch natuurkunde studeren. Haar vader, die scheikundige is, moedigde haar aan: 鈥淟aat een ander niet vertellen wat je wel en niet kan. Als jij het niet kan, kan niemand het.鈥
Ze voelt zich helemaal thuis in Eindhoven. 鈥淒it is het hart van innovatie en wetenschap, ik kan me geen betere plek bedenken om te zijn.鈥
Koning Willem-Alexander op bezoek
Voormalig studententeam STORM stond aan de basis voor startup , waarvan Maartje Verhoek (32) COO is. Tijdens haar master Operations Management and Logistics aan de 果冻传媒 reed ze als lid van team STORM met een elektrische motorfiets de wereld rond in tachtig dagen.
Inmiddels is ELEO uitgegroeid tot een wereldspeler in batterijpakketten voor bouwmachines. Vorig jaar opende koning Willem-Alexander hun nieuwe fabriek in Helmond. Vol trots laat Verhoek het bedrijf zien aan presentator Liselotte Graas en vertelt ze over de rol die ze nu heeft. Het is alle hens aan dek bij ELEO om aan de enorme vraag uit de markt te voldoen, haar team te laten groeien en alle onderdelen op tijd binnen te krijgen.
Vulstations wasmiddel
Graas volgt ook alumna Pam Boerdonk (27) die een navuldop heeft ontwikkeld om knoeivrij verpakkingen bij te vullen. Ook Boerdonk was tijdens haar studie lid van Solar Team Eindhoven.
Bij is het haar missie om de wereld veel minder plastic te laten gebruiken dankzij een automatische navulmachine. Supermarktconcern Albert Heijn heeft interesse om de machines in hun winkel te plaatsen. Maar gaat het ook lukken om een goedwerkende machine te kunnen leveren?
Software voor de hersenen
De laatste die wordt geportretteerd, is V茅ronne Reinders (27). Zij is CTO en programmeur bij de jonge start-up. Met haar team heeft ze software ontwikkeld om onze hersenen te kunnen trainen om sneller en beter te functioneren. In het bijzonder voor sporters en mensen met hersenletsel biedt hun tool uitkomst.
Een start-up runnen, kost veel geld en dat geld raakt op. Kunnen ze door? Je ziet het in Driven by Challenges seizoen drie.
Mediacontact
Women in science week 2025: onze vrouwen in de schijnwerpers
Het laatste nieuws


