Wouter van Suylekom - Meander Medisch Centrum
Het preoperatieve proces heeft als doel de operatie van een pati毛nt optimaal voor te bereiden, door in kaart te brengen welke risicofactoren een pati毛nt heeft en door de pati毛nt voor te lichten over de anesthesie en de opname. Op basis van dit proces geeft de pati毛nt al dan niet toestemming (informed consent) voor de operatie. Het is in Meander Medisch Centrum nu gebruikelijk alle pati毛nten uitgebreid fysiek te screenen op het opnameplein. Daar spreekt de pati毛nt met een anesthesioloog of anesthesie-assistent, een verpleegkundige en een apothekersassistente. Deze screening heeft voor gezonde personen geen consequenties voor de anesthesie en de opname en is daarmee voor deze groep en voor het ziekenhuis een overbodige en dure handeling. Dit betreft ongeveer 50% van alle pati毛nten. Doel van dit project is om een effici毛nter voorlichtings- en screeningsproces te ontwikkelen, waarbij overbodige fysieke screening van de pati毛nt zoveel mogelijk wordt voorkomen, zonder concessies aan kwaliteit, pati毛nttevredenheid en medewerkerstevredenheid.
Voor dit vraagstuk heb ik samen met de projectgroep een oplossing ontworpen op basis van de software van Medify, die gebruik maakt van een vragenlijst om pati毛nten digitaal te screenen en van een online module met video鈥檚, geluid en animaties om pati毛nten voor te lichten. De vragenlijstbeantwoording bepaalt of pati毛nten alsnog de screening op het opnameplein moeten doorlopen, of alleen kort voor de operatie door de anesthesist worden gescreend. In de huidige projectfase worden de ontwerpen omgezet tot concrete producten. Daarna volgt implementatie van de producten, met een beoogde livegang in pilot eind 2019. Kort daarop komen de eerste resultaten beschikbaar.
Op basis van het projectverloop tot nu toe verwacht ik dat het nieuwe proces op het vlak van pati毛nttevredenheid en kwaliteit een goed resultaat zal behalen. Rond medewerkerstevredenheid en effici毛ntie bestaan er uitdagingen rond het verzilveren van de business case en wijzigingen in taken en functies.
Belangrijke aandachtspunten voor het vervolg van dit project en een eventuele opschaling daarvan zijn een betere integratie van informatie-uitwisseling tussen ZIS/EPD enerzijds en Medify anderzijds, verbeteren van de verandercapaciteit van de organisatie en het ontwikkelen van een effici毛nte beheerstructuur voor de ontwikkelde oplossing.