Door de toenemende druk op de Nederlandse gezondheidszorg is het essentieel om technologie optimaal te gebruiken om effici毛nter te werken en het werkplezier, door gebruik te maken van technologie, te vergroten. Dit lukt op dit moment onvoldoende waardoor het potentieel niet wordt benut. Uit onderzoek blijkt dat dit deels wordt veroorzaakt omdat onvoldoende wordt samengewerkt en onvoldoende wordt afgestemd tussen de zorgorganisatie en afdeling ICT bij technologische toepassingen.
Bij Treant bestaat een kloof tussen de afdeling ICT en de zorgorganisatie omdat zorgmedewerkers of managers onduidelijke ICT processen ervaren en onvoldoende samenwerking zoeken met afdeling ICT bij technologische innovaties. Dit leidt ertoe dat de afdeling ICT onvoldoende of te laat wordt betrokken bij initiatieven.
Niet alleen de zorgorganisatie, maar ook afdeling ICT heeft een afstand, maar dan richting de zorgorganisatie. Dit ontstaat doordat technologische oplossingen onvoldoende zijn afgestemd op de dagelijkse praktijk van de zorgmedewerkers. Hierdoor worden technologische oplossingen niet optimaal ingezet en blijven potenti毛le voordelen onbenut.
Dit project is opgezet om de kloof te overbruggen en effectieve samenwerking tussen de zorgorganisatie en afdeling ICT tot stand te brengen. Het eerste ontwerp is een Routekaart naar ICT. Deze routekaart helpt zorgmedewerkers door middel van een triageproces naar het juiste (ICT) loket of proces. Dit leidt tot een betere ondersteuning van de zorgmedewerkers bij vragen, wensen of ICT problemen.
Een tweede ontwerp, om de kloof te overbruggen, is het Digitaal Loket. Dit loket heeft een centrale positie binnen de organisatie om ondersteuning te bieden bij technologische innovaties voor het analyseren van wensen, problemen of verzoeken.
Het Digitaal Loket hanteert als uitgangspunt dat de beste oplossing wordt gevonden door in de analyse fase van een wens, verzoek of probleem, een expert team samen te stellen. Dit flexibele team bestaat uit een tijdelijk samenwerkingsverband met een afvaardiging uit de zorg en ICT. Door een gezamenlijk vooronderzoeksfase, als eerste stap voor een implementatie, wordt vanuit meerdere perspectieven een analyse fase doorlopen en ontstaat een bredere blik en betere samenwerking. Dit draagt bij aan het vergroten van het aantal succesvolle technologische implementaties omdat de oplossing past bij de dagelijkse praktijk van de zorgmedewerker en het past binnen het ICT landschap. Dit leidt tot een hogere kwaliteit van zorg en een lagere werkdruk voor zorgmedewerkers.
Het verslag biedt een gedetailleerde analyse van de huidige uitdagingen, de ontwerp- en implementatieprocessen van de voorgestelde oplossingen, en geeft aanbevelingen voor toekomstige verbeteringen.