Inzet van continue (thuis) monitoring met een draagbaar device

Een Proof of Concept ontwerp in het St. Antonius ziekenhuis

De zorg in Nederland staat onder grote druk door de vergrijzing, de toenemende zorgvraag en het tekort aan personeel, wat leidt tot hogere werkdruk en stijgende zorgkosten. Om deze uitdagingen aan te pakken, zet het St. Antonius Ziekenhuis in op hybride zorg, waarbij een deel van de zorg thuis en digitaal plaatsvindt, om een duurzame en toekomstbestendige zorgverlening te realiseren. In dit kader lanceerde het St. Antonius Ziekenhuis in 2022 een innovatief thuismonitoringscentrum, dat centraal chronische pati毛nten op afstand monitort. Het ziekenhuis wil ook in gaan zetten op Continious Vital Signs Monitoring (CVSM) in de thuissituatie, om acute pati毛nten met draagbare sensoren vanuit huis continu te monitoren. CVSM biedt veelbelovende voordelen zoals hogere pati毛nttevredenheid en betere zorgresultaten. Ondanks deze potentie zijn er nog uitdagingen op het gebied van langetermijneffectiviteit en traditionele opvattingen over ziekenhuiszorg. Het St. Antonius kiest daarom voor een pragmatische uitrol om deze zorgoplossing stapsgewijs succesvol te implementeren.

Door middel van een selectieproces een keuze gemaakt voor sensoren die verschillende fysiologische parameters meten en geschikt zijn voor CVSM. Met deze sensoren is een Proof of Concept (PoC) uitgevoerd op de Spoedeisende Hulp. Het doel van deze PoC is om onder andere de veiligheid, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de sensoren te testen en ervaring op te doen met CVSM in een gecontroleerde omgeving. Er is een technisch en functioneel ontwerp gemaakt van de inrichting van de PoC. De resultaten van deze fase bepalen of en hoe CVSM breder kan worden ingezet, uiteindelijk ook in de thuissituatie.

De evaluatie van de PoC bevestigt dat CVSM waardevolle inzichten biedt, met positieve feedback. Verpleegkundigen geven aan dat de sensoren eenvoudig te gebruiken zijn en pati毛nten vinden de sensoren niet belastend en zien toekomst in het concept CVSM in de thuissituatie. Hoewel er enkele technische en protocol gerelateerde uitdagingen zijn, bieden de resultaten vertrouwen voor verdere ontwikkeling. In de volgende projectfase ligt de nadruk op het verfijnen van protocollen, de koppeling met het Elektronisch Pati毛nten Dossier (EPD), het vastleggen van verantwoordelijkheden, het optimaliseren van de technische infrastructuur en ontwikkelingen op regionaal en landelijk niveau. Daarnaast blijft het belangrijk om de pati毛ntbeleving te monitoren en in de volgende fase van het project de thuissituatie nauwkeuriger te simuleren voordat pati毛nten daadwerkelijk thuis worden gemonitord.